Nieuws Actueel

Slavink van Enkco scoort het beste in onderzoek Consumentenbond

Van onze redactie 2 maart 2015

Enkco Wim Tutert Ronald Hissink

Bij het Holtense bedrijf is het vouwen van het spek rond het vlees tot kunst verheven. Wekelijks worden er honderdduizenden slavinken geproduceerd. ,,Op ambachtelijke wijze”, zegt commercieel manager Gert Jan Gombert. ,,Enkco maakt de slavink zoals het vroeger op de slagersvak­school werd geleerd. Aan alle kanten dichtgevouwen.”

Grove maling

Productontwikkelaar Wim Tutert, jarenlang zelfstandig ondernemer met een slagerij in Raalte, vult aan dat hij bij het maken van een slavink kiest voor een grove maling van het gehakt, met minimale toevoeging. ,,Wij werken met maar één e-nummer (E-nummers zijn door de Europese Unie toegelaten hulpstoffen in ons voedsel, red.). Minder kan niet, want de slavink moet wel acht dagen houdbaar zijn.”

Wie gehakt voor de slavink fijn maalt, doet dat om te sjoemelen, beweert Tutert. Goedkope hulpstoffen toevoegen zonder dat het opvalt. Trucs om slavinken zo goedkoop mogelijk te produceren. Net als werken met grote hoeveelheden op voorraad. Tutert: ,,Dat proef je ook. Met name voor varkensvlees geldt dat de smaak hard achteruit gaat als het langer ligt.”

Foto: Productontwikkelaar Wim Tutert in de productiehal van Enkco. (Ronald Hissink)