Nieuws Actueel

Slechte tijden voor Beter Bed

Merlijn Ensing 22 januari 2014

Beter Bed sluit dit jaar de filialen van zijn ketens Slaapgenoten en Matrassen Concord in de Benelux. Door zich te richten op de formules Beter Bed en BeddenReus hoopt het bedrijf de moeilijke marktomstandigheden in Nederland en België beter te kunnen doorstaan. Dat maakte de beursgenoteerde beddenspecialist woensdag bekend.

Bestuursvoorzitter Ton Anbeek gaf in een toelichting aan dat het in totaal om circa 40 filialen gaat. Hoeveel banen er bij de operatie verloren gaan, kon hij niet zeggen. Beter Bed zal proberen personeel over te plaatsen naar andere winkels, maar dat zal zeker niet in alle gevallen lukken, aldus Anbeek. De sluiting maakt deel uit van de langer lopende strategie om het winkelbestand in Nederland aan de crisis aan te passen.

In totaal sloot het bedrijf in de zes Europese landen waar het actief is vorig jaar 119 winkels. Er werden 75 nieuwe filialen geopend. De meeste winkelsluitingen (32) vonden plaats in Spanje. Het concern beheerde eind vorig jaar in totaal 1175 winkels.

Beter Bed hield ook vorig kwartaal onverminderd last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen. De omzet van het beddenconcern zakte in het vierde kwartaal met 10 procent tot 90,8 miljoen euro. De opbrengsten van winkels die langer dan een jaar open zijn namen met ruim 9 procent af. Die vergelijkbare omzet kromp in Nederland met ruim 16 procent.

Verbetering van omzetAnbeek bleef voorzichtig over de vooruitzichten voor dit jaar. "We zien wat verbeteringen, maar het blijft een vertrouwenscrisis. Een nieuw bed of matras is op dit moment voor veel mensen geen prioriteit'', stelde hij. Volgens de bestuursvoorzitter is nog niet aan te geven of er al dit jaar sprake zal zijn van een verbetering van de omzet.

Beter Bed verwacht in heel 2013 een nettowinst te hebben geboekt van 8,2 miljoen euro. De winst, die 43 procent lager is dan in 2012, werd gedrukt door 7,5 miljoen euro aan eenmalige lasten. Die ontstonden door de sluiting van de twee ketens en andere reorganisatiekosten. In het vierde kwartaal verwacht Beter Bed quitte te hebben gespeeld.

Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige lasten, zakte vorig jaar met ruim een derde tot 19,6 miljoen euro. Inclusief de eenmalige kosten halveerde het resultaat tot 12,1 miljoen euro.