Nieuws Actueel

Slechtziende mag autorijden met 'telescoop'

Van onze redactie 15 november 2014

Een gezichtsvermogen van 16 procent hebben en toch achter het stuur van een auto kruipen. Het hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, stelt Bart Melis van het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Visio.

Telescoop Sinds 2010 rijden in Nederland al 100 mensen rond met een speciale 'telescoop' die op de bril wordt gezet. Ze leren hoe ze tijdens het rijden steeds kort door het lensje kunnen kijken om bijvoorbeeld in te zoomen op een verkeersbord of een zebrapad. "Vergelijk het met in je achteruitkijkspiegel kijken. Dat doe je één seconde."

Nederland loopt ver voorop met het toestaan van deze groep verkeersdeelnemers. Daar komt binnenkort verandering in. De EU keurde het telescoopje onlangs goed als hulpmiddel voor automobilisten. Dat betekent dat het vanaf komend voorjaar overal in Europa is toegestaan om, na een training, met de telescoop op je bril te rijden. Melis: "Alleen is Nederland nog het enige land dat dergelijke rijexamens afneemt. Je zult zien dat straks slechtzienden vanuit Zweden hier komen lessen."