Nieuws Actueel

Sligro heeft goed half jaar

Caroline Spilt 16 juli 2015

Sligro 600

Sligro heeft de omzet en winst in de eerste helft van dit jaar licht zien oplopen, mede dankzij het economisch herstel. Dat maakte het groothandels- en supermarktbedrijf donderdag bekend.

De totale opbrengsten namen met 1,1 procent toe tot 1,27 miljard euro. Gecorrigeerd voor overnames en veranderingen in het winkelbestand kwam de omzetgroei op 0,5 procent. De nettowinst bedroeg 29 miljoen euro. Dat was 2 miljoen meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) ging van 35 naar 37 miljoen euro.

HerstelSligro verwacht dat het economisch herstel in de rest van het jaar doorzet, maar spreekt wel van een geleidelijk proces. Het moederbedrijf van supermarktketen Emté benadrukt dat Nederlandse consumenten nog altijd prijsbewust winkelen. Het spreekt geen concrete verwachtingen uit voor 2015.

EmtéBij Emté nam de omzet op vergelijkbare basis met 0,7 procent toe. Daarmee bleef het bedrijf achter bij de markt, maar het zag in de loop van het tweede kwartaal de trend wel verbeteren. Sligro maakte verder bekend dat de zeven jaar oude winkelformule een opfrisbeurt krijgt. De eerste supermarkten worden dit najaar omgebouwd.

Koude doucheDe groothandelstak wist de omzet op eigen kracht met 0,8 procent op te voeren. Dat komt als een koude douche na de groei van 4 procent van een jaar eerder. Sligro wijst op de sterke vergelijkingsbasis in met name het tweede kwartaal. Ook is het bedrijf sinds eind vorig jaar twee 'relatief grote' klanten kwijtgeraakt.

De winstverbetering schrijft Sligro met name toe aan kostenbesparingen. Daar verwacht het bedrijf ook in de tweede jaarhelft de vruchten van te plukken. "Al met al kijken we positief terug op de eerste helft van 2015'', zei topman Koen Slippens.