Nieuws Actueel

Slim toetsenbord kan gebruiker herkennen

Van onze redactie 22 januari 2015

Het toetsenbord kan worden ingezet om computers te beveiligen. De meeste mensen vergrendelen hun computer met een wachtwoord, maar diverse hackschandalen hebben aangetoond dat die wachtwoorden ook gestolen kunnen worden. Volgens wetenschapper Zhong Lin Wang en zijn team is hun 'goedkope en gebruiksvriendelijke' toetsenbord een extra slot op de digitale deur.

Het apparaat weet wie de toetsen beroert door tikpatronen te onderscheiden. Daarbij worden bijvoorbeeld de snelheid van de aanslagen en de druk op de toetsen gemeten om te bepalen of de patronen overeenkomen met die van de eigenaar van de computer. Dus zelfs als iemand je wachtwoord weet, kan die persoon niet inloggen omdat hij of zij nou eenmaal heel anders typt dan jij.

Tijdens het tikken wordt energie opgewekt die kan worden gebruikt om het toetsenbord of een ander klein apparaat van stroom te voorzien, valt te lezen op de wetenschapssite EurekAlert.org. Een speciale coating voorkomt dat het toetsenbord vies of stoffig wordt. Het is niet bekend of en wanneer het product op de markt wordt gebracht.