Nieuws Actueel

Sloper Hein Heun vindt onder water nieuwe manier om omzet te genereren

Van onze redactie 28 september 2015

Hein Heun Patrick Heun Sebastiaan Heun Bert Mak Frankde Roo

Uit de haven van Sliedrecht vertrokken vrijdag twee door sleepboten voortgetrokken pontons. De lading: twee kranen, een van 300 ton en een van 75 ton. Die maken in drie weken de oversteek van de Atlantische Oceaan om in het noorden van Suriname ingezet te worden bij de berging van een duwbak, die is gezonken in de rivier Cottica bij het bauxietstadje Moengo. Met de grootste van de door Hein Heun speciaal voor dit doel aangeschafte kranen kan tot op een diepte van 28 meter staal worden ‘geknipt’.

Nieuwe takDe berging van wrakken van schepen en andere vaartuigen moet uitgroeien tot een nieuwe tak van het sloopbedrijf waar honderd mensen werken, verdeeld over de vestigingen Enschede (85) en Vroomshoop (15). „Dit initiatief komt van mijn zonen Patrick en Sebastiaan”, zegt oprichter Hein Heun. „De jongens willen verder met de zaak, maar we zien de markt voor grote sloopprojecten in Nederland langzaam maar zeker een beetje opdrogen. En de prijzen zijn slecht.”

Over de grens Daarom is Hein Heun Sloopwerken al een aantal jaren actief in het buitenland. In Duitsland, waar momenteel twee kazernes van de Bundeswehr worden gesloopt, maar ook in België, Marokko en op de Antillen. „Op Sint Eustatius zijn we een school aan het slopen en in Marokko knippen we metaal met een grote kraan. Ons team werkt in een ritme van vier weken daar en dan één week terug naar Nederland.”

OmzetHeun zegt dat momenteel circa 20 procent van de omzet uit activiteiten in het buitenland komt. „Dat percentage moet binnen vijf jaar naar 50 procent.” Voor de berging op zee heeft Hein Heun het bedrijf Total Demolition & Recycling in Heerhugowaard overgenomen. Vooralsnog een kleine speler, maar Heun heeft fors geïnvesteerd in nieuw materieel. „We gaan ons op een markt bewegen waarop nu vooral grote jongens als Mammoet, Boskalis en Smit-Tak actief zijn. Met onze nieuwe kraan kunnen we tot 30 meter onder de waterspiegel slopen, dat is bijzonder.” De bergingsklus in Suriname wordt uitgevoerd in opdracht van een verzekeringsmaatschappij.

Foto: Hein Heun (links) en zijn zonen Patrick en Sebastiaan (rechts) met bedrijfsleider Bert Mak (tweede van rechts) voor een van de kranen die over water naar de andere kant van de wereld gaat. (Frank de Roo)