Nieuws Actueel

Slow cruising: Cruisen zonder haast

Bram de Vrind 25 juni 2014

Als een gek door pak hem beet Olso banjeren omdat je cruiseschip daar maar een paar uur ligt, is verleden tijd. Althans, als het aan Costa Cruises ligt. De cruisemaatschappij gooit het over een andere boeg met 'slow cruising'. Bij dit 'cruisen nieuwe stijl' is worden exclusievere bestemmmingen aangedaan en blijft het schip langer in dezelfde haven liggen.

Fotogalerij: Exclusief kijkje luxe vlaggenschip

"Niet langzamer varen, maar langer genieten. Desnoods met een overnachting op de bestemming. Cruisen zonder haast dus", zei directeur Noord- en Oost-Europa Bas Ruben tijdens een presentatie op de luxueuze Neo Romantica, die maandag aan wal lag in Amsterdam.

Exclusievere bestemmingenDe schepen blijven niet alleen langer op hun plek liggen, ze doen ook exclusievere bestemmingen aan. Ruben: "Omdat we met kleinere schepen varen kunnen we in havens aanmeren waar je met een groot schip niet kan komen."

Wandelpaden platlopenAan wal worden kleinere excursies aangeboden, voor maximaal 25 personen. Met 100 man tegelijk wandelpaden in de natuur platlopen is er dus niet meer bij. Dineren hoeft niet meer op gezette tijden op het cruiseschip, maar kan ook aan wal.

Intiemere sfeerCosta Cruises, met zestien schepen (eind 2014) de grootste cruisemaatschappij van Europa, heeft drie cruiseschepen omgeturnd naar dit nieuwe concept. De Costa NeoRomantica werd in 2011 voor 90 miljoen euro compleet vernieuwd en ademt sindsdien een intiemere sfeer. Het theater heeft plaatsgemaakt voor kleinschaliger entertainment; de spa werd uitgebreid naar zo'n 4000 vierkante meter.

Stoffig imagoWie denkt dat een poging is om cruisen van zijn stoffige imago af te helpen, heeft het mis, aldus Ruben. "We werken wel aan verjonging, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld met gratis verblijf voor kinderen onder de 18 jaar."

Costa speelt met slow cruising vooral in op de 'repeater', aldus de directeur. "Ons doel is om met slow cruising meer kwaliteit en rust te bieden voor de ervaren cruisereiziger."