Nieuws Actueel

'Sluimertijd' op beurzen door Griekse impasse

Van onze redactie 25 juni 2015

Image 5031606

De AEX sloot 0,1 procent lager op 492,39 punten en de MidKap-index daalde 0,2 procent tot 731,00 punten. De belangrijkste indices in Londen en Parijs verloren respectievelijk 0,6 en 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt nagenoeg onveranderd sloot.

Waarschijnlijk komt de eurogroep zaterdag opnieuw bij elkaar. De experts van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) en Athene praten in de tussentijd verder met elkaar. De eurogroep boog zich over voorstellen om een doorbraak te forceren. Er lagen niet alleen Griekse plannen op tafel, maar ook van de geldschieters.

Ahold

De sterkste stijger in de AEX was kabelbedrijf Altice (plus 6 procent). Het Franse bedrijf was maandag de uitblinker met een koerswinst van 12,6 procent na het uitbrengen van een bod op zijn Franse concurrent Bouygues Telecom. Dinsdagavond werd dat bod afgewezen, waarna de koers van Altice woensdag flink onder druk kwam. Donderdag liet Bouygues weten nog altijd open te staan voor een bod.

Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI (min 3,4 procent) stond onderaan in de AEX zonder direct aanwijsbare reden. Ahold (min 3,2 procent) volgde op de voet. Het supermarktconcern kondigde woensdag de overname aan van het Belgische Delhaize en sloot toen, na een aanvankelijke winst, 3,7 procent lager.

TMG

Telegraaf Media Groep (TMG) won 1,8 procent. De eigenaar van dagblad De Telegraaf sluit zijn drukkerij in Alkmaar en verlaagt de capaciteit van zijn drukkerij in Amsterdam. Daardoor worden 168 van de in totaal 250 medewerkers boventallig.

In Stockholm zakte de Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) 3,2 procent, na publicatie van de kwartaalcijfers.

De euro was 1,1198 dollar waard, tegen 1,1180 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 59,68 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,7 procent tot 63,02 dollar per vat.

EPA