Nieuws Actueel

Sluiten V&D-filialen 'geen optie'

Bram de Vrind 16 maart 2015

Vend vd sluiting dicht 335

V&D ziet het sluiten van winkels niet als oplossing voor de financiële problemen waar het warenhuis mee kampt. Die boodschap gaat de leiding van de keten komende twee weken op ruim 120 personeelsbijeenkomsten aan zijn medewerkers verkondigen.

Lees ook:

De wilde feestjes van V&D-baas Marc LederGesloopt door durfkapitalistenAlles over problemen V&DV&D maar betalen, en Sun Capital is de lachende derdeZonder huurverlaging was V&D failliet

Het betreft een poging om de verstoorde verhoudingen met het personeel te herstellen. De vakbonden hadden V&D hierom gevraagd. Daarna kunnen de V&D en de bonden pas weer om de tafel om verder te praten over de salarisverlaging die het warenhuis wil doorvoeren.

ServiceniveauHet hebben van minder vestigingen zou ertoe leiden dat de kosten die V&D maakt over minder locaties verdeeld zouden moeten worden, redeneert het warenhuis. Het vertrek van vele winkelmedewerkers betekent daarnaast hoge afvloeiingskosten. Ook wordt het serviceniveau op de winkelvloer dan negatief beïnvloed, aldus V&D.

V&D-baas vraagt loonoffer, koopt miljoenenhuisMarc Leder, mede-oprichter van Sun Capital en V&D-eigenaar, wil koste wat het kost het warenhuis van de ondergang redden door het inhouden van 5,8 procent van het salaris van zijn medewerkers. Ondertussen koopt Leder een nieuw huis van 20 miljoen euro in de Hamptons, Long Island bij New York.

Voorlopig van de ondergang geredV&D lijkt voorlopig te zijn gered van een faillissement. De warenhuisketen heeft naar eigen zeggen met een meerderheid van de betrokken partijen een akkoord bereikt die de basis vormt voor de herstructurering van het bedrijf. Daardoor kan V&D uiterlijk midden deze week beschikken over voldoende werkkapitaal om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Historie: Van trendsetter tot sufferdjeV&D is bijna niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Met 63 vestigingen kent de keten in bijna elke (middel)grote stad wel een eigen warenhuis. Van de bijbehorende restaurants van La Place zijn er, inclusief kleinere broodjeszaken en cafés, zo'n 250 filialen. Het winkelbedrijf werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann.