Nieuws Actueel

Smart2IT maakt Virtual Reality toegankelijk

Van onze redactie 27 oktober 2015

Smart2 IT Sander Martinec Gaston Smit Frans Nikkels

Met het platform speelt de start-up in op de verwachte grote doorbraak op het gebied van virtual reality. „Toen Facebook vorig jaar 2 miljard investeerde in de overname van Oculus Rift, dachten we: daar moeten we iets mee. Nu gaat er echt wat gebeuren. Vervolgens hebben we het Smart2VR-virtualrealityplatform ontwikkeld, waarmee organisaties snel en eenvoudig zelf hun eigen gepersonaliseerde mobiele virtualrealityapps kunnen maken en beheren”, vertelt Sander Martinec.

Telebankieren van de bouwMartinec en Smit boden al producten aan in de bouw- en woningwereld om een 3D-beleving te creëren, bijvoorbeeld voor kopers van nieuwbouwhuizen. Martinec: „Je kunt je woning in ons online woondossier in 3D zelf helemaal samenstellen en ook al je andere zaken regelen. Zie het maar als het telebankieren van de bouw. Dura Vermeer maakt gebruik van die dienst voor kopers van nieuwbouwwoningen.”

Met het selfserviceplatform voor eigen virtualrealityapps is Smart2IT nog een stap verder gegaan. „Dit is echt een b2b-platform, geschikt voor de bouwwereld, architecten, toerisme, maar ook voor autodealers. Met ons Smart2VR-platform zijn inmiddels meer dan twintig apps gemaakt. Bekende namen als makelaarskantoor Snelder Zijlstra en IAA Architecten gebruiken ons platform en we zijn ook in gesprek met Huiskes-Kokkeler. Als je de app voor auto’s gebruikt, voelt het voor een eventuele koper alsof je echt in de auto zit.”

Hoge verwachtingenMartinec en Smit hebben hoge verwachtingen van het online platform omdat het de juiste tijd is om deze dienst te lanceren. De brillen worden steeds betaalbaarder en toegankelijker voor een groot publiek. Martinec: „We komen in het stadium dat familie en vrienden gaan ervaren wat je allemaal met virtual reality kunt, dan wordt het een massaproduct.”

Smart2IT bemiddelt ook tussen organisaties die zelf apps willen ontwikkelen op het platform en iemand willen inschakelen voor 360 gradenfotografie of -video, zodat het beeld geschikt is voor virtual reality. „Architectenbureaus werken met artist impressions in 3D en kunnen dus makkelijk uit de voeten met ons selfserviceplatform. En makelaars werken ook regelmatig met 360 gradenfotografie en -video. Die ontwikkeling zal zich steeds verder doorzetten”, verwacht Martinec.

Eenvoudig„Het belangrijkste is dat het voor de eindgebruiker heel eenvoudig is. Die heeft alleen zijn smartphone nodig en het kopen van een virtualrealitybril is geen belemmering meer. Ons uitgangspunt is virtual reality beschikbaar maken voor een breed publiek tegen een lage prijs. Organisaties die gebruik willen maken van het platform kunnen een abonnement afnemen en kunnen kiezen uit een iOS- en Android-app. Dat kan al vanaf 75 euro per maand.”

Smart2IT heeft niet alleen in Nederland geïnteresseerde partijen gevonden. Het Braziliaanse ‘Funda’ heeft ook bij de Hengeloërs aangeklopt. „Ik heb eigenlijk vanaf het begin een onderbuikgevoel gehad dat dit wel eens heel groot zou kunnen worden.”

Foto: Sander Martinec (links) en Gaston Smit, oprichters van Smart2IT, hebben een doe-het-zelfplatform gebouwd voor virtualrealityapps. (Frans Nikkels)