Nieuws Actueel

Smerige Iers-Nederlandse sandwich

Bram de Vrind 16 juli 2014

Ook Australië heeft het gehad met het fiscale balletje-balletje waarmee grote ondernemingen de fiscus ontlopen. Miljarden dollars aan belastinggeld lopen overheden jaarlijks mis doordat concerns als Google, Facebook en Apple geld wegsluizen langs obscure vennootschappen in Nederland en dubieuze holdings in Bermuda. Dat kan wel eens de bereidheid van gewone burgers aantasten om belasting te betalen, zegt topambtenaar Rob Heferen van het Australische ministerie van Financiën in Trouw.

Australië is dit jaar voorzitter van de G20 en leidt de discussie over fiscale uitholling en winstverschuivingen. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde belastingontduiking. Berucht is de 'Iers-Nederlandse sandwich', waarbij bedrijven via Ierland, Nederland en de Bermuda-eilanden op grote schaal belasting kunnen ontduiken.

Kwalijke geurHeferen is niet gediend van de kwalijke geur die deze belastingtruc achterlaat en plaatst 'fundamentele vraagtekens' bij de manier waarop bedrijven in het digitale tijdperk winsten maken.