Nieuws Actueel

Snel profiteren van oude hypotheekregels

Van onze redactie 13 december 2014

De hypotheekrente is historisch laag. En dat is vooral goed nieuws voor starters op de woningmarkt. De lage rente zorgt er samen met de forse daling van de huizenprijzen voor dat een koopwoning voor hen ineens stukken beter te betalen is. Bovendien kunnen zij door de lage rente een hogere hypotheek afsluiten voor de aankoop van hun eerste stulpje. Maar dat laatste duurt niet lang meer. Door aangescherpte regels gaat de bestedingsruimte per 1 januari flink omlaag.

​Hypotheeknormen Budgetorganisatie Nibud heeft vorige maand de hypotheeknormen voor 2015 bekendgemaakt. Vooral huizenkopers met een laag inkomens – vaak starters – mogen minder lenen, heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) berekend. Een eenverdiener met een bruto jaarinkomen van 25.000 euro kan bij de huidige rente nu nog een hypotheek krijgen van ruim 117.000 euro. Maar vanaf 1 januari gaat dat bedrag omlaag naar bijna 90.000 euro. Dat is bijna een kwart minder. "Bij de laagste inkomens komen de nieuwe normen het hardst aan", zegt Hans André de la Porte van VEH.

Maar de zogeheten leencapaciteit daalt volgend jaar voor alle inkomensgroepen. Dat komt omdat huishoudens volgens de nieuwe Nibud-normen meer ruimte moeten hebben voor financiële tegenvallers. Zo kan een gezin met een gezamenlijk inkomen van totaal 50.000 euro vanaf volgend jaar 6,5 % minder hypotheek krijgen dan nu, volgens de VEH-berekeningen.

Snel zijn Huizenkopers die nog een hypotheek willen afsluiten onder de huidige normen, moeten heel snel zijn, zegt André De la Porte. "Wie alles nog voor 1 januari regelt, valt onder de oude regels. Maar eigenlijk moet je als koper dan al bij de bank zijn geweest en je droomhuis op het oog hebben."Vaart maken kan om nog een reden aantrekkelijk zijn. Niet alleen de hypotheeknormen worden aangescherpt, kopers kunnen vanaf 1 januari ook minder lenen ten opzichte van de waarde van de woning: maximaal 103 procent van de woningwaarde in plaats van de huidige 104 procent. Dat betekent dat kopers volgend jaar meer eigen geld moeten meebrengen om de bijkomende kosten te kunnen betalen, zoals de kosten voor de makelaar en de taxatie.

Sparen Starters met koopplannen kunnen het beste op tijd gaan sparen, want de maximale lening gaat in stapjes omlaag naar 100% van de woningwaarde in 2018. André De la Porte adviseert starters met een laag inkomen daarnaast te kijken of hun gemeente startersleningen verstrekt. "De mogelijkheden daarvoor worden ook ingeperkt. Maar als je gemeente nog zulke leningen aanbiedt, kan dat een interessante mogelijkheid zijn."

De Starters Renteregeling kan een alternatief zijn voor de startersleningen. Die regeling wordt aangeboden door een groep woningbouwcorporaties die een deel van hun woningen verkoopt. Zij schieten ten minste 10 jaar lang maandelijks 20% van de rente voor. Kopers moeten het voorschot bij verkoop terugbetalen, maar alleen als ze winst maken op het huis. Omdat de maandlasten lager zijn, kunnen kopers een hogere hypotheek krijgen.

Deelnemers De Hypotheker is naast de VEH en de Hypotheekshop 1 van de 3 hypotheekbemiddelaars die aan de regeling meedoen. Met een laag of modaal inkomen is het niet eenvoudig een eerste woning te kopen, stelt een woordvoerder van De Hypotheker. "Dankzij deze regeling kunnen we starters meer mogelijkheden bieden toch een huis te kopen."