Nieuws Actueel

Sneller duidelijkheid over weefselonderzoek dankzij digitalisering LabPON uit Hengelo

Van onze redactie 11 september 2015

Labpon

Dat alles is het gevolg van de complete digitalisering van het laboratorium waar alle menselijke weefsels in Twente en de Achterhoek worden onderzocht; Laboratorium Pathologie Oost-Nederland (LabPON) in Hengelo. Dit laboratorium is het eerste in de wereld dat de overstap maakt naar de geheel digitale werkwijze.

LabPON onderzoekt van patiënten afgenomen stukjes weefsel voor de ziekenhuizen MST in Enschede, ZGT in Hengelo en Almelo en SKB in Winterswijk. Maar ook alle huisartsen in Twente en de Achterhoek maken gebruik van LabPON. Het laboratorium is de grootste van het land.

ScannerTot nu toe werd weefsel op een stukje glas gelegd en onder een reguliere lichtmicroscoop bekeken. Wanneer specialisten wilden meekijken, moest het stukje glas per post of een koerier worden opgestuurd. De digitalisering betekent dat van het weefsel in een scanner een soort digitale foto wordt gemaakt. Deze kan vervolgens op een groot scherm bekeken en bestudeerd worden. De traditionele microscoop zal binnen enkele jaren zo goed als helemaal uit LabPON verdwijnen.

Foto: Annina Romita