Nieuws Actueel

Snelste wandelaar zet geen stap

Bram de Vrind 24 juli 2015

Vierdaagse wandelen rolstoeler via gladiola 335

De intocht van de 99ste Vierdaagse van Nijmegen is vrijdagmiddag vroeg op gang gekomen. Rolstoeler Bennie Bouwhuis was net als vorig jaar de snelste. Hij troefde daarmee de Britse wandelaar Simon Brownlee af, meldt Omroep Gelderland.

Rond 13.00 uur trok al een flinke stroom wandelaars over de met toeschouwers volgepakte Sint Annastraat ofwel de Via Gladiola. Ruim honderd wandelaars en een aantal militaire groepen hebben voor het eerst tijdens de intocht een extra, lichtblauwe vlag bij zich.

Bijzondere deelnemersDie genummerde vlag is uitgedeeld aan lopers waarmee iets bijzonders is, zoals de oudste en de jongste deelnemers uit binnen- en buitenland. Deze bijzondere lopers waren in de enorme drukte tijdens de intocht vaak niet herkenbaar voor het publiek, dat daarover klaagde. Als de vlaggetjes een succes zijn, wil de Vierdaagseorganisatie ze volgend jaar elke dag gaan gebruiken.

BoosHet terrein waar de ongeveer 40.000 lopers hun Vierdaagsekruisje kunnen ophalen is vrijdagmiddag afgesloten voor ander publiek dan wandelaars. Het werd zo druk op de Wedren dat mensen elkaar vertrapten. Veel toeschouwers zijn boos over de afsluiting. De lopers mogen tot 18.00 uur finishen.

TaxiTijdens de derde etappe, donderdag, moesten een kleine achthonderd deelnemers afhaken tijdens de relatief zware Zevenheuvelentocht. Van de 42.684 mensen die dinsdag aan de Vierdaagse begonnen zijn er in de eerste drie etappes in totaal zo'n 2400 afgevallen. Ze moesten opgeven vanwege blaren, gewrichtspijn en diverse andere fysieke klachten. Op de eerste marsdagen betrapten controleurs twintig wandelaars die zich niet aan de regels hielden. Een wandelaar liep tegen de lamp toen hij een stukje van de route per taxi aflegde.