Nieuws Actueel

Soep met Ballen hoopt gat in de markt te hebben ontdekt

Van onze redactie 24 juni 2015

Soepmetballen Roelof Ackermans Emiel Muijderman

De Enschedeër heeft een verleden in de horeca. Hij vertelt over stages bij Kaatje van de Wal in Enschede en in de Provence. „Koken is altijd mijn passie gebleven.” Ook stiekem de afgelopen twintig jaar, waarin hij beheerder was van een klimhal in Enschede. Zijn dienstverband werd gehalveerd en toen kwam het idee voor de soep om de hoek kijken.

Eerste tekenen gunstigHij is op 1 mei begonnen en alle begin is moeilijk, maar de eerste tekenen zijn gunstig. Een bus met versgemaakte soep is overal welkom. „En die zijn er verder niet. Op markten zijn wel honderden hamburgertenten en tientallen visboeren, maar soep, niemand doet het.” Dus hoopt hij straks op de zaterdagmarkt in Enschede te staan. Zoals hij nu op festivals staat. Hij was op Lekker Twente in de Houtmaat, eerdaags is hij op Fields of Joy op Het Hulsbeek. Of hij is aanwezig op open dagen, zoals laatst bij zorgboerderij De Viermarken, waarvan hij een deel van de ingrediënten betrekt. „Zo biologisch mogelijk”, zegt Ackermans. „Ik wil uitstralen dat eten wel wat gezonder mag.”

KneusgroentePlannen zat. Hij gaat op zoek naar ‘kneusgroente’, zegt hij. „Groente die er niet goed genoeg uitziet voor in de winkel. Supermarkten kieperen dat zo weg. Maar in soep kan dat nog prima.” Met hulp van vrienden en bekenden heeft Roelof Ackermans een begin gemaakt met Soep met ballen. „Niet overal passen ballen in, in uiensoep niet natuurlijk. Maar ‘met ballen’ wil ook zeggen: met een bite. Stoer. En lekker en gezond.”

Foto: Roelof Ackermans van in de bus van Soep met Ballen. (Emiel Muijderman)