Nieuws Actueel

Solar Team Twente onthult geheim wapen SABINE

Van onze redactie 12 oktober 2015

Solar Team Twente in Australie

Met het door Elmar Peters bedachte systeem haalt zonneauto Red One extra energie binnen wanneer er schaduw op het zonnepaneel valt. Dit bespaart uiteindelijk zo’n 30 raceminuten.

Energie balanceren Tijdens de race rijden de deelnemende teams op zonne-energie. De zonnecellen die zij gebruiken zijn in groepen ingedeeld. Wanneer één van de cellen in de groep minder presteert, door bijvoorbeeld schaduw, trekt hij alle andere cellen mee naar dit slechtst presterende niveau. SABINE zorgt ervoor dat de energie wordt gebalanceerd en niet naar beneden wordt getrokken. Dat betekent dat het Twentse team in vergelijking met eerder 10 tot 20% meer inkomsten heeft op schaduwmomenten. 30 minuten maken veel verschil In 2011 werd Solar Team Twente op een kwartier na vijfde. Dit jaar verwachten de studenten dat de verschillen tussen de teams nog kleiner zijn en dat de 30 raceminuten die SABINE hen kan besparen veel verschil kunnen maken.

Bridgestone World Solar ChallengeOp 18 oktober 2015 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met de zonneauto 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto's. Voor het eerst rijdt Solar Team Twente met een asymmetrische zonneauto waarbij de coureur aan de rechterkant van de zonneauto zit. Met dit design en SABINE heeft het team het volste vertrouwen eerste te worden in Australië. Solar Team Twente bestaat uit negentien studenten van Saxion en Universiteit Twente.

Foto: Solar Team Twente