Nieuws Actueel

Solar Team Twente stelt zonneauto op de proef

Van onze redactie 22 januari 2015

Vijf maanden hebben Lars van der Aa, Julian Biesheuvel en Coen Hartjes ontwerpen gemaakt van de nieuwe zonneauto. Tijdens de testen is het ontwerp in de windtunnel gezet om te bekijken hoe de wind zich in de praktijk om de zonneauto beweegt. De aerodynamica is een belangrijk onderdeel voor de zonneauto. Wanneer de zonneauto weinig luchtweerstand heeft, blijft er veel energie bespaard, wat de kans op het winnen van de World Solar Challenge ten goede komt.

Resultaten

Tijdens de testdagen werden onder andere de krachten op het schaalmodel gemeten. De wind werd gedurende de dagen steeds harder aangezet met als hoogtepunt een wind die omschreven kan worden als ‘nog harder dan een allesverwoestende orkaan’, aldus Eddy Willemsen, project manager bij DNW. Het schaalmodel bleef roerloos staan, alsof er niets aan de hand was. Naast de meting van krachten, werden de luchtstromingen om en op het schaalmodel door middel van rook en olie in beeld gebracht. Van der Aa vertelt over de testen met olie: ,,We smeren eerst olie op het schaalmodel en zetten daarna de windtunnel aan. De olie is gevoelig voor wrijvingskracht en toont stroomlijnen op het model. Door de gevormde patronen kunnen we zien of het ontwerp goed is afgewerkt of niet.”

Qua resultaten is er nog weinig te concluderen. ,,Eerst moeten we de resultaten uitgebreid analyseren. Hier gaan we de aankomende dagen mee aan de slag”, legt van der Aa uit. ,,We hebben in ieder geval geen onverwachtse resultaten langs zien komen en dat is goed.” Aan de hand van de uitkomsten van de twee dagen gaan de jongens aan de slag om het ontwerp te optimaliseren.

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit negentien ambitieuze studenten van Saxion en Universiteit Twente met één droom: met de snelste zonneauto als eerste over de finish tijdens de World Solar Challenge in oktober 2015, een race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië.

Foto: Lars van der Aa, Julian Biesheuvel en Coen Hartjes van het Solar Team Twente. (Jérôme Wassenaar)