Nieuws Actueel

Solliciteren onder werktijd, we love it!

Rik Nizet 4 november 2014

Ruim 80 procent van de Nederlandse werknemers solliciteert onder werktijd naar een andere baan. Bijna een op de vijf daarvan zoekt enkel naar vacatures, een derde solliciteert alleen tijdens werktijd als er sprake is van gedwongen vertrek. Ook is het geen taboe om sollicitaties openlijk met collega’s te bespreken. Dit blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlanders.

Het merendeel van de Nederlanders praat op het werk open over hun sollicitaties. 55 procent doet dit alleen met collega’s die zij vertrouwen. Een op de tien gaat nog verder: daar zoeken collega’s zelfs vacatures voor elkaar. Bij een kwart van de ondervraagden wordt er op de werkvloer absoluut niet over sollicitaties gesproken.

SmoesBijna een derde van de respondenten geeft aan dat hun baas het niet goed vindt als zij vrij vragen voor een sollicitatiegesprek. De meeste ondervraagden (72 procent) vertrouwen erop vrij te krijgen om te solliciteren. Toch geeft bijna de helft (46 procent) niet de ware reden op als zij een verzoek tot verlof indienen om op banenjacht te gaan. Alleen als hun baas weet dat zij solliciteren, spelen Nederlanders open kaart. "Het is opvallend om te zien dat werknemers solliciteren tijdens werktijd algemeen geoorloofd vinden. Dit terwijl men over een gepland sollicitatiegesprek niet eerlijk durft te zijn tegen de baas. Zij kiezen er in dat geval liever voor een smoes te verzinnen, zoals een bezoek aan de tandarts of dokter", legt Ingrid Spierts uit van NationaleVacaturebank.nl.