Nieuws Actueel

Solliciteren via social media

Merlijn Ensing 23 januari 2014

Werk zoeken via social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn heeft in korte tijd een grote vlucht genomen. Dit zet een deel van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden op achterstand. Daarom komt het UWV nu met een training.

In de UWV-training 'Vind een baan met social media' wordt aan de hand van voorbeelden en opdrachten uitgelegd hoe werkzoekenden social media optimaal kunnen inzetten bij het vinden van werk. Er zijn aparte modules voor LinkedIn, Twitter en Facebook.

De training is ontwikkeld in nauwe samenwerking met experts op het gebied van social media en met werkzoekenden. Door gebruik te maken van internet in plaats van te trainen op een UWV Werkplein kan UWV meer werkzoekenden dan ooit een training aanbieden.

Angst om fouten te makenDe helft van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden geeft aan niet goed te weten hoe ze social media kunnen gebruiken bij het vinden van werk, zo blijkt uit eigen onderzoek van UWV. In het bijzonder oudere werkzoekenden zijn bang om fouten te maken die voor iedereen zichtbaar zijn en zien geen meerwaarde in social media.

Het merendeel van de bij UWV ingeschreven werkzoekenden geeft aan behoefte te hebben aan tips over hoe ze social media zowel strategisch als praktisch kunnen inzetten. Het gaat dan om zaken als het leren netwerken en het zich goed profileren via het web. Met de training 'Vind een baan met social media' speelt UWV in op deze behoefte.

Eigen netwerkNiels Lieman, online marketeer bij UWV: "In deze tijd van hoge werkloosheid hebben werkgevers een zeer ruime keus uit kandidaten voor beschikbare functies. Om te voorkomen dat ze overspoeld worden met sollicitaties, zetten ze vacatures steeds vaker gericht binnen het eigen netwerk en via social media uit. Het is daarom belangrijker dan ooit om goed inzicht te hebben in je eigen netwerk en om te weten hoe je dit kunt benutten en uitbreiden. Social media zijn bij uitstek geschikt om te netwerken en jezelf te onderscheiden, maar zijn niet de enige middelen om in te zetten. Het gaat om een mix van activiteiten en kanalen. Zet je ze niet goed in, dan vis je als werkzoekende al snel achter het net."