Nieuws Actueel

'Somalisch' taalbureau van IND in opspraak

Van onze redactie 1 december 2014

Ook zou het een analist in dienst hebben die loog over zijn opleiding én een veroordeeld drugshandelaar is.

De IND schakelde het Zweedse taalanalysebureau Sprakab in als niet duidelijk was uit welk deel van Somalië een asielzoeker kwam. Deze analyse is nodig omdat de afgelopen jaren Zuid-Somalische vluchtelingen vaak wel asiel kregen, maar Somaliërs uit het noorden niet. Dat landsdeel werd als veilig genoeg gezien om naartoe terug te keren. Sprakab-analisten luisterden gesprekken tussen IND en de asielzoeker terug en beoordeelden aan de hand van accent en woordgebruik uit welk deel van het land de asielzoeker kwam.

Op de vingers getikt Sprakab blijkt echter eerder dit jaar door een Britse rechtbank hard op de vingers te zijn getikt. De rechter vond het 'volledig ongepast' dat Sprakab gesprekken niet analyseerde, maar vooral beoordeelde of een asielzoeker overtuigend klonk.

Gelogen Daarbij komt nu dat Zweedse en Britse media melden dat 1 van de analisten, met codenaam EA20, gelogen heeft over zijn studie sociologie en verschillende taalcursussen. Daarnaast is deze Somaliër afgewezen voor het Zweeds staatsburgerschap vanwege drugssmokkel. De man heeft de afgelopen acht jaar 5.000 analyses gemaakt in asielzaken in verschillende landen. Het is niet duidelijk of analist EA20 Nederlandse zaken heeft behandeld. VluchtelingenWerk schat dat Sprakab tientallen keren per jaar door de IND is ingeschakeld. "Er bestond ook in het verleden al twijfel over de methode en kwaliteit van het bureau", aldus een woordvoerster.

Dossiers opnieuw bekijken Asieladvocaat Patricia Scholtes heeft een zaak lopen waarin Sprakab een rol speelt. "Ze hebben mijn cliënte beoordeeld als afkomstig uit Noord-Somalië omdat zij wel Zuid-Somalische woorden kende, maar die geforceerd uitsprak. Uit een contra-expertise blijkt dat zij uit Mogadishu afkomstig is, maar de IND weigert de zaak opnieuw te beoordelen." VluchtelingenWerk en Scholtes stellen dat mogelijk opnieuw moet worden gekeken naar Sprakab-dossiers.

De IND meldt niet meer samen te werken met Sprakab. Het ligt volgens een woordvoerster niet voor de hand dat de ophef met terugwerkende kracht gevolgen heeft voor asieldossiers. De analyses van het bureau werden eerst nog door taaldeskundigen van de IND bekeken en teruggestuurd als ze niet voldeden, meldt de dienst. In de eerste helft van 2014 vroegen 1600 Somaliërs hier asiel aan. Vorige week is het uitzetten van afgewezen Somaliërs weer hervat.