Nieuws Actueel

Sony diep in het rood

Rik Nizet 17 september 2014

Sony verwacht dit lopende gebroken boekjaar een aanzienlijk groter verlies te lijden dan eerder werd voorspeld. Dat meldde het Japanse elektronicabedrijf woensdag.

Sony rekent nu op een nettoverlies van 230 miljard yen (1,7 miljard euro), terwijl in juli nog een min van 50 miljard yen werd voorspeld. De toename komt door een afschrijving van 180 miljard yen op de divisie voor mobiele telefonie. Met de nieuwe prognose lopen de verliezen van Sony sinds 2010 op tot ruim 1 biljoen yen.

Operationeel verliesOok operationeel duikt Sony dit boekjaar, dat in maart eindigt, waarschijnlijk in de rode cijfers. Het concern voorziet een operationeel verlies van 40 miljard yen, waar eerder nog op een winst van 140 miljard yen werd gerekend.

WinstwaarschuwingenVorig boekjaar eindigde Sony, na drie winstwaarschuwingen binnen een halfjaar, op een nettoverlies van 128 miljard yen. Het jaar daarvoor leverde een kleine winst op, van 43 miljard yen. In 2011 werd echter nog een verlies van 456 miljard yen geïncasseerd, na een min van 260 miljard yen in boekjaar 2010.

Onrendabele productieDe winstwaarschuwingen van de afgelopen jaren kwamen vooral door het afstoten van de onrendabele productie van pc's en de verzelfstandiging van de tv-tak. Dit keer vallen de verkopen van smartphones van Sony tegen.

In het tweede kwartaal van dit boekjaar wist Sony nog een winst te presenteren, dankzij de goede verkopen van spelcomputer PlayStation 4.