Nieuws Actueel

Sony in het rood

Rik Nizet 14 mei 2014

Sony bezorgde beleggers woensdag een onaangename verrassing. Na drie achtereenvolgende winstwaarschuwingen in een half jaar tijd, liet het Japanse elektronicaconcern weten dat het ook over het lopende boekjaar rode cijfers verwacht te schrijven. Sony rapporteerde een nettoverlies van ruim 128 miljard yen (circa 910 miljoen euro) over het afgelopen boekjaar tot eind maart, nadat het krap twee weken geleden al had gezegd dat het verlies zou uitkomen op 130 miljard yen.

De definitieve cijfers kwamen derhalve niet als een verrassing, de prognose dat het lopende boekjaar straks eindigt met een verlies van 50 miljard yen des te meer. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een nettowinst van 57,1 miljard yen.

De afgelopen jaren slaagde Sony er niet in winst te maken. Het boekjaar 2012/2013 vormde een uitzondering, toen het 41,3 miljard yen winst boekte. Dat was voornamelijk te danken aan gunstige wisselkoersen. Daaraan vooraf gingen vijf jaar rode cijfers.

Het concern, dat in februari bekendmaakte nog eens 5000 banen te schrappen, kampt vooral met een teruglopende vraag naar zijn televisies en pc's.

Sony heeft al eerder besloten de pc-tak af te stoten. Het concern wil zich meer richten op de productie van smartphones en tablets.