Nieuws Actueel

SoundEnergy uit Enschede: kantoorgebouw koelen met geluidsgolven

Van onze redactie 27 april 2015

Berkhout soundenergy

‘Dit is milieuvriendelijker dan warme koude opslag’ „Het zoeken is naar een eerste klant die het aandurft deze revolutionaire techniek in zijn gebouw toe te passen”, zegt Herbert Berkhout (47) uit Enschede.

BuiscollectorenBerkhout is één van de vier partners in startup SoundEnergy. SoundEnergy heeft een Thermo Acoustic Energy Converter (TAEC) ontwikkeld, een apparaat waarmee warmte kan worden gebruikt om koude te produceren. Het koelen van gebouwen kost daardoor nog nauwelijks energie. „Het is nu aan ons om installatie-adviseurs en andere voorschrijvende partijen bij bouwprojecten ervan te overtuigen dat het werkt. En dat onze techniek milieuvriendelijker en goedkoper is dan warmte koude opslag (WKO) in de grond. Want bij WKO is een warmtepomp nodig en die moet worden gevoed door elektriciteit. Bij SoundEnergy hoeft er niet, zoals bij WKO gegraven te worden en wordt de warmtepomp aangedreven door vacuüm buiscollectoren.”

OpschalenSoundEnergy bestaat sinds maart vorig jaar. Architect Herbert Berkhout bracht de vier partners bij elkaar. Berkhout - tevens parttime docent aan de Saxion Hogeschool - werd naar zijn zeggen gegrepen door de zesdelige VPRO- documentaire Klimaatjagers, waarin de gevolgen van de toenemende CO2- uitstoot centraal stond. Berkhout: „Ik ben er oriënterend onderzoek naar gedaan en kwam in contact met UT-promovendus Pawel Owczarek, specialist biobrandstof. Hij kende Kees de Blok in Veessen, die al een kleine proefopstelling met een capaciteit van 500 Watt had gebouwd waarmee hij bewees dat je een ruimte kunt koelen met geluidsgolven. Dat gaat prima. De techniek heeft zichzelf al in een proefopstelling op kleine schaal bewezen. Het komt nu aan op het opschalen.”

CruxDe crux van het systeem is, dat de koelinstallatie wordt aangedreven met heet water, dat is opgewekt met zonnecollectoren op het dak. „Daarvoor is een dag met een minimale oppervlakte van 200 vierkante meter nodig”, zegt Berkhout. „Daarom is ons systeem niet geschikt voor individuele woningen, maar wel voor grote wooncomplexen, kantoren en fabrieken. De schachten van de al bestaande airco-installatie kunnen worden gebruikt, dus ook voor renovatieprojecten leent onze TAEC zich goed.” 30 tot 50 procent besparen op elektriciteitsrekening Volgens Berkhout komt in zuidelijke landen 40 procent van de elektriciteitskosten van gebouwen gemaakt voor rekening van de arico.

Bezuinigen„Met ons systeem kun je in Nederland circa 30 tot 50 procent bezuinigen. Bij een kantoor met een oppervlakte van 2.000 vierkante meter is dat circa 6.000 euro per jaar. Uit een haalbaarheidsstudie van Saxion NEXT blijkt dat je 100 procent op gas kunt besparen door het warme water dat je opwekt tijdelijk op te slaan. De terugverdientijd bedraagt, eventuele subsidies en fiscaal vriendelijke regelingen niet meegerekend, 10 tot 12 jaar. Als we het systeem in serie gaan produceren gaan die kosten snel omlaag.”

Foto: Herbert Berkhout (r) en Pawel Owczarek, partners in het bedrijf SoundEnergy | (Fotograaf: Taina Monteiro)