Nieuws Actueel

Soweco gooit het roer om

Van onze redactie 19 mei 2015

Soweco emiel muijderman

De huidige gemeenschappelijke regeling (met Almelo, Wierden, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Tubbergen) wordt daarbij volgens plan opgedoekt. In plaats daarvan wordt Soweco omgevormd tot een ‘maatschappelijke onderneming’, die zich vooral blijft richten op mensen met een arbeidsbeperking.

Trainingen„Dat is onze hoofdtaak”, verklaart Soweco-directeur Reinier van Broekhoven. „Maar onze doelgroep wordt breder. Zo is het de opzet om meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden. Ook verzorgen wij, vanuit onze deskundigheid, trainingen aan bedrijven en instellingen, zoals het UWV. Allemaal activiteiten die we gaan intensiveren.”

InkopenVolgens de nieuwe opzet van de organisatie - waarschijnlijk een stichting, in combinatie met een NV - kunnen gemeenten straks diensten bij Soweco inkopen. Als klant. Volgens de huidige gemeenschappelijke regeling zijn de zes gemeenten samen de enige aandeelhouder en ten volle verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Soweco. Dat houdt in dat gemeenten tekorten dienen bij te passen. Dat is de afgelopen jaren dikwijls gebeurd. Daarbij liepen de tekorten op tot miljoenen. Om die reden wilden Rijssen-Holten en Hellendoorn uit de gemeenschappelijke regeling stappen. De poging strandde.

Ook over het boekjaar 2014 moeten gemeenten de portemonnee trekken. Want de jaarrekening van Soweco vertoont opnieuw een tekort. Over de omvang van het verlies wil directeur Van Broekhoven nu niets kwijt. „In juni krijgen gemeenten onze jaarrekening.” En: „het is de bedoeling dat we met de nieuwe organisatie tekorten voor gemeenten verminderen.”