Nieuws Actueel

SP: bescherm pensioen bijstandsgerechtigden

Van onze redactie 4 november 2014

Klijnsma heeft weliswaar ook een wettelijke regeling aangekondigd om te voorkomen dat bijstandsaanvragers eerst hun pensioenpot moeten aanspreken, maar dat wetsvoorstel is er nog niet, constateert Ulenbelt. De SP'er heeft wel al een voorstel klaar.

Volgens Ulenbelt is haast geboden. ,,Als een gemeente nu een bijstandsgerechtigde dwingt zijn pensioen op te eten, kan dat wettelijk. Dan is de aanvrager van de uitkering de klos.''

Bijstand De kwestie werd enkele maanden terug actueel toen de gemeente Enschede mensen die bijstand aanvragen, wilde verplichten eerst hun potje voor aanvullend pensioen op te souperen. Na kritiek van onder anderen Klijnsma trok Enschede dat plan weer in. PvdA, VVD en D66 willen in het pensioendebat met Klijnsma regelen dat mensen zelf kunnen bepalen wanneer hun pensioenfonds de afkoopsom van kleine pensioenen overmaakt: als ze 65 worden of op het moment dat hun AOW ingaat. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij heeft dat laten weten. Nu maken veel pensioenfondsen de afkoopsom over als iemand 65 wordt, maar voor de betrokkene is dat financieel nadelig. Hij of zij moet over het geld dan AOW-premie betalen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal in het debat voorstellen dat het aanvullende pensioen pas ingaat op het moment dat iemand AOW krijgt. Nu laten veel pensioenfondsen het pensioen nog ingaan als iemand 65 wordt, terwijl de pensioenleeftijd steeds opschuift. Volgens Omtzigt leidt dat tot onwenselijke verschillen.