Nieuws Actueel

SP wil debat verkoop Vivat

Lotte Grimberg 16 februari 2015

De SP in de Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën over de verkoop van verzekeraar Vivat (vroeger Reaal) aan de Chinese branchegenoot Anbang.

BoekhoudfoutSP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat de burger weer "moet lappen voor de problemen in de financiële sector''. Vivat wordt namelijk voor een veel lager bedrag verkocht dan waar de Staat bij de nationalisatie twee jaar geleden op hoopte. Dat komt onder meer door een onlangs ontdekte boekhoudfout eind jaren negentig bij Reaal.

"Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht'', aldus Merkies.

KapitaalinjectiePvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt dat Vivat wordt versterkt door de kapitaalinjectie van Anbang. "De rechten van pensioenspaarders en andere verzekerden veranderen niet.''

VerkochtNamens de VVD noemt Kamerlid Aukje de Vries het goed dat Reaal verkocht wordt. "Bij een concurrerende verzekeringsmarkt horen geen staatsbedrijven. Anbang versterkt ook de financiële positie van Reaal, dat was nodig. Daarmee is er meer duidelijkheid en zekerheid voor de houders van 6 miljoen polissen.''