Nieuws Actueel

Spaanse priesters vast voor misbruik tiener

Van onze redactie 24 november 2014

De politie was een onderzoek begonnen, nadat een 24-jarige man vorige maand aangifte had gedaan tegen negen priesters en twee gelovigen. Volgens de man, een leraar die Daniel zou heten, gebeurde het misbruik ongeveer 10 jaar geleden en duurde het meerdere jaren.

Daniel schreef een brief aan het Vaticaan waarin hij zei dat hij slachtoffer was van seksueel misbruik, nadat de paus in april had gezegd een zerotolerancebeleid te voeren tegen kindermisbruikers.

Persoonlijke initiatieven​Enkele maanden geleden zou paus Franciscus Daniel persoonlijk hebben gebeld om hem ervan te overtuigen een aanklacht in te dienen. Ook vroeg hij hem om vergeving namens de Rooms-Katholieke Kerk. Een woordvoerder van het Vaticaan zegt dat hij dit niet kan bevestigen omdat hij geen commentaar geeft op persoonlijke initiatieven van de Argentijnse kerkvorst.

Daniel schreef aan de paus dat de priesters opereerden alsof ze in een sekte zaten. Volgens hem namen ze misdienaars mee naar luxe appartementen en huizen waar ze werden misbruikt. In brainwashsessies probeerden ze de slachtoffers ervan te overtuigen dat seks met hen geen zonde is.

Daniel zou niet het enige slachtoffer zijn. De politie heeft inmiddels ongeveer 10 mensen gehoord.