Nieuws Actueel

Spaarrentes ING en ABN duiken onder 1 procent

Caroline Spilt 24 april 2015

Ing huizenmarkt

ABN Amro en ING verlagen hun rentes van de vrij opneembare spaarrekening van 1 naar 0,9 procent. Dit maakten de banken vrijdag bekend.

Rabobank dook vorige maand als eerste Nederlandse grootbank met zijn spaarrente al onder de 1 procent. Klanten met een vrij opneembare internetspaarrekening krijgen daar ook nog maar 0,9 procent rente.

ABN Amro voert de aangepaste spaarrente nu in per 30 april, ING met ingang van 29 april. Banken schroeven de spaarrentes al enkele jaren terug. Dit hangt samen met de lage rentestand in Europa.

Negatieve renteExperts houden er zelfs rekening mee dat de spaarrente op een gegeven moment negatief kan worden. Financieel directeur van Rabobank, Bert Bruggink, zei eerder dit jaar dat de ervaring leert dat mensen een kleine negatieve spaarrente, zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, nog aanvaarden.

ECBDe Europese Centrale Bank (ECB) is al een tijd bezig met het verlagen van de rentes in Europa, om de economie aan te jagen en de lage inflatie in de eurozone weer te verhogen. Hierdoor is het voor de banken goedkoper geworden om aan geld te komen. Spaargeld is voor de banken daardoor wat minder rendabel geworden.

Andere banken met rente onder de 1 procentRabobank en ABN AMRO zijn niet de enige banken die de afgelopen maanden hun rente verlaagden tot onder de 1 procent. In maart verlaagden Credit Europe en Robeco (onderdeel van Rabobank) de rente voor vrij opneembaar sparen al naar 0,9 procent. Het Britse Lloyds Bank hanteert al sinds februari een rente van 0,75 procent en Triodos Bank komt al sinds april 2013 niet meer boven de 1 procent uit met haar Internetsparen rekening.

“Triodos Bank heeft al lang een lagere rente, omdat zij het spaargeld anders investeert dan andere banken. Triodos Bank investeert namelijk alleen maar in duurzame projecten”, legt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl uit.Beter rendement halenSparen bij de grootbanken is op dit moment dus bepaalt geen vetpot meer. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om een beter rendement te behalen, zegt Bulthuis. “Je kunt bijvoorbeeld met je spaargeld overstappen naar een andere bank. De hoogste rente voor een vrij opneembare spaarrekening krijg je op dit moment bij LeasePlan Bank met 1,5 procent.”Heb je een deel van je spaargeld niet direct nodig, dan kun je ook een deposito overwegen, raadt Bulthuis aan. “Kortlopende deposito’s zijn interessant, omdat hierop de rentes bij veel banken nog steeds hoger zijn dan op je spaarrekening. Daarnaast staat het rentetarief vast. Zo bescherm je het spaargeld tegen nog verdere rentedalingen.”De hoogste rente voor een 1-jaars deposito biedt op dit moment de Estlandse BIGBANK met 1,75 procent. Wie liever spaart bij een Nederlandse bank kan kiezen voor NIBC Direct met 1,7 procent rente. Voor een deposito van 2 jaar biedt ook BIGBANK de hoogste rente met 1,85 procent. Daarna volgt LeasePlan Bank met 1,8 procent.