Nieuws Actueel

Spanjaard 'even' rijkste ter wereld

Van onze redactie 24 oktober 2015

Image 5368682

Forbes schatte het vermogen van Ortega op een gegeven moment op 79,9 miljard dollar. Dat is omgerekend een slordige 72,5 miljard euro, net iets meer dan de optelsom van het bezit van Gates. Het vermogen van Ortega zit al een tijdje flink in de lift. Inditex, het moederbedrijf van onder meer Zara en Massimo Dutti, presteert goed en het aandeel Inditex is dit jaar al bijna 40 procent in waarde gestegen.

Later op de dag haalde Gates de Spanjaard niettemin weer in, geholpen door wisselkoersschommelingen en een forse koersstijging van de Microsoft op de beurs. Uiteindelijk was Gates vermogen goed voor 79,3 miljard dollar en dat van Ortega 'slechts' voor 78,5 miljard dollar.

Microsoft

Microsoft was vrijdag de grote uitblinker op Wall Street, met een winst van 10 procent. Het softwarebedrijf wist voor het negende kwartaal op rij de verwachtingen te overtreffen, vooral door een groeiende vraag naar clouddiensten. De koers van het aandeel Microsoft steeg mede daardoor vrijdag naar het hoogste peil sinds 2000.

Ortega, 79 jaar oud, begon zijn mode-imperium in 1963 met de productie van vrouwenbadjassen en andere kleding in Noord-Spanje. In 1975 werd de eerste Zara-winkel geopend. Tien jaar later ontstond Inditex, dat in 2001 naar de beurs ging. Ortega heeft een belang van ruim 59 procent in het concern.