Nieuws Actueel

Spanning achter de fractiedeuren in dramaserie De fractie

Van onze redactie 10 januari 2015

Hoewel premier Rutte en alle andere bekenden van het Binnenhof regelmatig voorbijstruinen, is de nieuwe VPRO-serie De fractie vooral fictie. Toch staan de acteurs in deze tiendelige dramareeks, bedacht door voormalig Groen Links-politica Femke Halsema, met beide benen middenin in de politieke werkelijkheid. Dit dankzij een vernuftig productioneel trucje, dat het mogelijk maakt actuele Haagse hete hangijzers te integreren in de reeds opgenomen afleveringen.

Pikante politieke onderwerpen, persoonlijke sores: de fractieleden van de VPN, een vrijzinnige progressieve partij, woelen zich door een hete brij, waarin Groningse gasbellen, buitenlandse missies en de opvang van asielzoekers worden afgewisseld met dilemma's in de privésfeer.

Achter de schermen Wat De fractie vooral onderscheidt van het echte leven in en rondom de Tweede Kamer, is dat het publiek een kijkje achter de doorgaans hermetisch gesloten kamerdeur van een fractie mag nemen. Met alle fricties, ruzies en achterklap die daar bij horen. "Uniek, want wat er áchter de schermen gebeurt, krijgen we als buitenstaanders normaal nooit te zien. Wat blijkt: het zijn gewoon mensen van vlees en bloed, met al hun tekortkomingen", zegt acteur Joris Smit, die als kroonprins van de partij zijn financiële zegje in de televisie-Kamer mag doen.

Femke Halsema, die eind 2010 het politieke toneel verliet, werkte samen met tv-producent Gijs van de Westelaken haar idee voor een dramaserie over politiek Den Haag uit. De oud-partijleider van Groen Links bedacht de contouren van de nieuwe VPN. Deze middenpartij is het speeltje van een voormalig internetondernemer, die zijn miljoenen euro's inzet om zijn politieke idealen te verwezenlijken en daarvoor vrienden uit het hele land optrommelt.

Smit: "Ik ben de financieel woordvoerder Tim Snel, die met veel bombarie wordt binnengehaald. Hij is jong, talentvol, heeft wilde ideeën en is – net als de partij – liever onorthodox dan voorspelbaar. Iemand die de randjes opzoekt en daar soms ook overheen gaat. Eigenlijk is dat wat Geert Wilders ook wel doet, hoewel Tim zeker geen populist is.

"Ik hoop dat we met deze dramaserie de politiek een beetje sexyer kunnen maken", vervolgt Smit. "In elke aflevering zit een onderwerp dat met ons allemaal te maken heeft en waarover we allemaal zouden moeten nadenken. Het volk mag af en toe wat meer van zich laten horen, vind ik. Toen we met het Nationale Toneel in 2013 een voorstelling gingen maken over Nieuwspoort, heb ik zes weken op het Binnenhof rondgelopen en die hele dierentuin mogen bespioneren. Ik ging weg met enorm veel respect voor iedereen die daar keihard werkt en met alle passie zijn land wil vertegenwoordigen."

Fractieleider Sandra Mattie speelt fractieleider Marise Collee, die vanwege de aardgasbevingen meteen maar heel Groningen wil laten ontruimen. Zij deed in het Haagse een snuffelstage bij D66-Kamerlid en oud-journaliste Pia Dijkstra. "Wat ik heb gezien, is dat het heel erg hard werken is in de politiek. En dan al die gedragscodes waaraan iedereen zich maar moet houden... Een van de wijze lessen van Pia was dat je vooral goed bij jezelf moet blijven en je niet laat meeslepen door al die spanning."

De journalisten Toine Heijmans en Roel Jansen, die met misdaadauteur Charles den Tex voor het script tekenden, zeggen dat de serie niet is gemodelleerd naar bestaande of voormalige Kamerleden. Heijmans: "Je zou al die karakters er echter wel tegen kunnen komen, de hele partij trouwens. Waar we vooral op focussen, is wat er allemaal plaatsvindt achter de deur. Zo'n PvdA die in november twee Turkse Kamerleden de laan uitstuurt: wat heeft zich daar afgespeeld? Dat willen we toch weten?"

Lees het complete interview in de Wegener-dagbladen.

De fractie. Vanaf maandag 12 januari om 22.20 uur, NPO 2.