Nieuws Actueel

Spanning en spektakel in ‘escaperooms’ in de Performance Factory in Enschede

Van onze redactie 19 mei 2015

Steven Lugger frans nikkels

Een escaperoom is de fysieke variant van de ontsnappingsspelletjes op de computer en de apps op smartphone en tablet. En programma’s als De Sleutels van Fort Boyard, zoals die begin jaren negentig op de buis waren te zien. De ontsnappingskamers die Lugger en z’n maatje Bram Dijks hebben bedacht en ontworpen zitten vol technische snufjes, trucs en fysieke hindernissen. Maximaal zes personen worden opgesloten in een kamer van 20 vierkante meter. Ze worden voortdurend op slimme wijze op het verkeerde been gezet. Krijgen af en toe een aanwijzing en moeten codes zien te bemachtigen om uit die kleine kamer te ontsnappen. 'Super spannend'„Het is echt super spannend! Daar moeten ze hun koppie goed bij gebruiken”, verzekert Lugger, wijzend naar de ingenieuze trucs en hindernissen die hij met Dijks heeft bedacht. „En het is belangrijk dat ze de klus gezamenlijk klaren. Twee weten meer dan een. De deelnemers krijgen als ze zijn opgesloten een wowgevoel. Ze voelen zich weer even kind.”

Opdrachten en hindernissenDe opdrachten die ze moeten uitvoeren en de hindernissen die ze moeten nemen, zijn allerminst kinderachtig. Het is zorgvuldig manoeuvreren door soms nauwe ruimtes. En dan is het ook nog eens pikdonker. De thema’s van de escaperooms hebben betrekking op de locatie waar ze zich bevinden: een van de hallen op het voormalige Polaroidcomplex, waar in een grijs verleden directklaar-camera’s werden gemaakt. Imiddels maakt het bedrijf Impossible in de oude fabriek weer films voor deze camera’s.

ThemaLugger: „We hebben een van de kamers omgebouwd tot doka en in een andere ruimte een fotolab gecreëerd. In de doka worden de directklaarfilms in de cassettes geplaatst en dat kan geen daglicht verdragen. We werken hooguit met infrarood. De deelnemers moeten codes ontcijferen, digitaal puzzelen en zich buigen over ‘mechanische vraagstukken’ En aanwijzingen zoeken, samenwerken en hun verstand gebruiken.” In het ‘fotolab’ draait het om cijfers, spiegels, raadsels, puzzels en knipperende lampjes. In de lab-ruimte is het niet donker. „Er is wel iets vreselijks gebeurd en sindsdien is er nooit meer iemand geweest. Met hulp van intercom en transistors moeten de deelnemers de uitweg zien te vinden en de sleutel van de gesloten deur.”

De start van de escaperooms was volgens de eigenaar veelbelovend. De eerste groepen bestonden uit dames die een vrijgezellenfeestje vierden en studenten van een damesdispuut.

Foto: Steven Lugger (Frans Nikkels)