Nieuws Actueel

Sparen voor je uitvaart, is dat nou wel zo slim?

Van onze redactie 30 november 2014

En daarmee dus ook je uitvaart. Van alle Nederlanders heeft 70 procent een uitvaartverzekering afgesloten. Maar is het niet raar je te verzekeren tegen kosten die uiteindelijk onvermijdelijk zijn? Bij veel uitvaartverzekeraars kun je ook sparen voor je uitvaart. Is dat slim?

Uitvaartverzekering Een uitvaartverzekering is vooral voordelig voor iemand die op jonge leeftijd overlijdt. Dan is de premie nog niet volledig voldaan, terwijl het verzekerde bedrag wel helemaal wordt uitgekeerd. Wie oud wordt, legt vaak te veel in.

Een ander nadeel van een uitvaartverzekering is dat soms achteraf blijkt dat niet alle kosten zijn gedekt en nabestaanden alsnog moeten bijbetalen.

Je kunt daarom ook kiezen om te sparen voor je uitvaart. Op een gewone spaarrekening is de rente momenteel ontzettend laag. Bovendien moet je de verleiding het geld voor andere dingen te gebruiken, kunnen weerstaan.

Deposito Veel uitvaartverzekeraars bieden daarom een uitvaartdeposito aan. Een uitvaartdeposito is een eenmalige storting voor de kosten van de uitvaart. Bij overlijden wordt de uitvaart betaald uit het ingelegde bedrag en de jaarlijks bijgeschreven rente. Die rente ligt hoger dan op een normale spaarrekening.

Bij uitvaartorganisatie Dela krijg je bijvoorbeeld tussen de 3 en 6 procent rente. De rentepercentages variëren overigens sterk, dus shoppen is wel zo slim en mogelijk profijtelijk.

Let daarbij dan ook meteen op de minimale inleg, want ook die verschilt sterk tussen de verschillende uitvaartdeposito's. Bij de ene rekening is er helemaal geen minimale inleg, bij een andere verzekeraar moet je meteen al een paar duizend euro inleggen.

Gezondheidsvragen Zo'n uitvaartdeposito is sowieso interessant voor ouderen en zieken die niet meer worden toegelaten tot een uitvaartverzekering. "Voordeel van een uitvaartdeposito is dat wij geen gezondheidsvragen stellen en dat er ook geen leeftijdsgrens wordt gehanteerd", verklaart Romain Groenen van uitvaartverzekeraar Dela.

Maar ook als je nog jong en gezond bent, kan een uitvaartdeposito interessant zijn. Bij een uitvaartdeposito ben je namelijk niet gebonden aan het uitvaartpakket van de verzekeraar.

Er zitten wel een paar adders onder het gras. Blijft er na het regelen van de uitvaart geld over uit het deposito, dan keert niet iedere verzekeraar dat surplus uit aan de nabestaanden. Ook waarschuwt de Consumentenbond dat een uitvaartdeposito niet onder het depositogarantiestelsel valt. Dat stelsel garandeert dat je je spaargeld tot 100.000 euro terugkrijgt als een Nederlandse bank failliet gaat.

Banksparen Van 'Den Haag' mag je sinds 2010 ook fiscaal gunstig banksparen voor je uitvaart. Je zet dan eenmalig een groot bedrag op een geblokkeerde spaarrekening of je legt maandelijks geld in. Het geld komt pas vrij op het moment dat de uitvaart betaald moet worden. Tot een bedrag van 6.859 euro per persoon hoef je geen belasting te betalen over spaargeld in box 3.

Maar nog geen enkele bank heeft zo'n uitvaartspaarrekening ontwikkeld. "Er is te weinig animo vanuit consumenten om zo'n product in de markt te zetten", zegt Bart van Leeuwen van de Nederlandse Vereniging van Banken. En helaas geldt het belastingvoordeel niet voor uitvaartdeposito's.