Nieuws Actueel

Specsavers: 'Over zee gaat natuurlijk niet'

Jeroen Jansen 24 maart 2014

Stel je voor: je ligt op het strand en raakt plots een lens kwijt. Behoorlijk vervelend, maar vanaf april geen onoverkomelijk probleem. Dan bezorgt een drone je binnen een half uur een setje nieuwe lenzen. Dankzij Specsavers.

Het werkt allemaal via GPS-tracking, zo vertelt Specsavers-woordvoerder Ingrid Kersting. "Via een speciale app meld je jezelf aan. Als je lenzen hebt, heb je een contract bij onze dichtstbijzijnde winkel. Geef jij via de app aan dat je een noodpakketje moet, krijgt die winkel dat door. Behalve buiten openingstijden, dan gaat het rechtstreeks via de distributeur."

Het is voor noodgevallen, hoe controleer je dat mensen het niet uit luiheid inzetten?"Het moet blijken uit de praktijk, maar het is niet de bedoeling dat mensen vanaf april altijd via een drone hun lenzen thuiskrijgen. Kijk, als je bestelt dan zien wij dat ook. Wij monitoren dat natuurlijk. Als iemand 365 keer per jaar een noodbestelling doet, snappen wij ook wel dat dat niet serieus kan zijn."

Je drukt op 'bestel', hoe lang duurt het dan?"We kunnen nu nog weinig zeggen over hoe het allemaal gaat werken. Dat is een proefondervindelijk proces. We moeten ook maar zien of er behoefte aan is. Maar gebruik je deze dienst, dan moet je binnen een kwartier tot een half uur je noodpakketje binnen hebben."

Hoe weten jullie dat de lenzen niet in de verkeerde handen vallen?"Het werkt met GPS-tracking, dus het moet wel heel toevallig zijn dat iemand met jouw telefoon jouw lenzen onderschept. Daarnaast moet er na aflevering altijd getekend worden voor ontvangst in de app."

Wat als ik op de Wadden zit?"Voor nu gaan we even uit van bestellingen op het vaste land. Met zo'n dingetje over zee gaat natuurlijk niet, dan waait hij weg. Voor nu richten we ons op het vaste land. Verder moet het maar uitwijzen hoe het loopt, al gaan we ervan uit dat internetsignalen zeker in de Randstad goed genoeg zijn om dit te laten werken."

Denk trouwens maar niet dat er een mannetje met een afstandsbediening jouw lenzen naar je toevliegt. Alles gaat automatisch. Een kleine impressie zie je in het spotje hieronder. Goed bedacht natuurlijk, maar als een dergelijk initiatief per april start, is enige achterdocht op zijn plaats. Dit riekt naar een klassieke 1 april-grap.