Nieuws Actueel

Spectaculaire meteorenregen niet voor iedereen te zien

Van onze redactie 11 augustus 2015

Image 5147658

Dat is goed nieuws voor Volkssterrenwacht Burgum in het gelijknamige Friese dorp. Tones Meijer, beheerder van de sterrenwacht, nodigt iedereen van harte uit om vanaf 21:00 uur in de tuin van het observatorium naar de sterren te komen kijken. Veel is er volgens hem niet voor nodig, want je kunt ze met het blote oog zien. ,,Maar als je lang stil zit is een warme jas of een dekentje wel lekker.''

Perseïdenzwerm De Perseïdenzwerm is een meteorenzwerm waar de aarde elke zomer door trekt. In augustus sieren de meeste meteoren uit de zwerm de hemel. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen: het sterrenbeeld Perseus (vandaar de naam Perseïden). Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. Maar in werkelijkheid gaat het niet om sterren, maar om stukjes steen en ruimtegruis die onder hoge snelheden de atmosfeer binnenkomen en verdampen. De bron van de Perseïden is gruis van de komeet 109P/Swift-Tuttle.

Lichtvervuiling Wat volgens Meijer het beste tijdstip is om naar de sterrenregen te kijken? Vanaf het moment dat het donker is, is elk moment geschikt. ,,Je moet er niet de wekker voor zetten, want dan kan het zomaar bewolkt zijn,'' waarschuwt hij. ,,Zoek een donker plekje met zo min mogelijk lichtvervuiling en als je vanavond de kans krijgt, neem dan die kans'', is zijn advies. ,,Dan kun je het morgennacht altijd nog over doen.'' Met de lichtvervuiling zit het in Burgum wel goed. De gemeente heeft speciale lantaarnpalen rond de sterrenwacht geplaatst en met de omliggende paardenmaneges heeft Meijer afspraken gemaakt. Dat de sterrenregen boven een natuurgebied vanaf het Friese observatorium het best te zien is, helpt volgens hem ook.85 meteoren per uur Met een beetje geluk scheren ze morgennacht met 85 stuks per uur langs om de hemel te sieren. De sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde door een zwerm stof- en gruisdeeltjes trekt. Het gruis is afkomstig van de komeet Swift-Tuttle. Als een deeltje in de dampkring verbrandt is een snel wegschietend lichtpuntje te zien.