Nieuws Actueel

Speelstad Oranje: Hennie van der Most heet ze welkom

Rik Nizet 7 oktober 2015

Van der most asielzoekers welkom speelstad oranje 335

Speelstad Oranje in de gemeente Midden-Drenthe was een van de pretparken van Hennie van der Most, de Overijsselse ondernemer die daarvoor actief was in de ijzerhandel en de bouw. Hij werd landelijk bekend door het recreatiecentrum De Bonte Wever in Slagharen, dat door brand in 2001 volledig werd verwoest.

INTERVIEW: Hennie van der MostVan der Most kocht in de jaren tachtig de voormalige fabriek in het piepkleine Drentse dorp Oranje (140 inwoners) van aardappelzetmeelfabrikant Avebe. De fabriek, gelegen aan het Oranjekanaal, bouwde hij uit tot een overdekte speeltuin die in grote delen van Nederland bekendheid genoot. De attractie werd in 1992 geopend.

De klad erinBij het pretpark werd later een vakantiedorp gebouwd, dat vanwege de vrolijke vormgeving bekend werd als het Pipodorp. Vanaf 2010 kwam de klad erin. Bezoekersaantallen liepen terug en het speelparadijs maakte verlies. in 2014 werd een eerste ontslagronde bekend gemaakt. Begin 2015 maakte Van der Most bekend dat hij de attractie definitief zou sluiten.

COAVan der Most maakte begin dit jaar een afspraak met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om het aan de attractie gelieerde Vakantiepark Oranje beschikbaar te stellen voor de opvang van asielzoekers. Het bungalowpark telt 250 vakantiehuizen.