Nieuws Actueel

Spoedoverboeking: let op de kosten

Van onze redactie 19 april 2015

Image 4860175

Soms neemt het leven een verrassende afslag. Zo kan je studerende dochter plots naar die mooie, grote kamer die ze al zo lang op het oog heeft. Probleem: de huisbaas wil vandaag nog de borg van 2 maanden huur. Zoveel heeft dochterlief niet op de rekening. Of mam wil helpen. Tuurlijk wil ze dat. Maar hoe krijgt ze zo snel dat pak geld in die verre stad? Via spoedoverboeking.

Dan is het geld doorgaans binnen 1,5 tot 2 uur op de andere rekening. Het gaat dan om een betaling van de ene naar een andere bank. Ongeveer 50 banken in Nederland hebben hierover onderling afspraken. Hebben 2 mensen een rekening bij dezelfde bank, dan is spoedbetaling overbodig: een bedrag overmaken naar een begunstigde bij dezelfde bank gebeurt direct. Aan het IBAN-nummer kun je aflezen bij welke bank iemands rekening loopt.

Niet op zon- en feestdagen Het verzoek tot spoedoverboeking moet in de regel zijn ingediend vóór 16.30 uur op werkdagen. Op zon- en feestdagen zijn zulke betalingen niet mogelijk. Dat betekent dat een bedrag met spoedverzoek overgemaakt vrijdag na 16.30 uur pas op maandag wordt verwerkt.

Denk dus goed na over welke dagen als feestdag zijn aangemerkt, anders kan het zo mislopen. Dat ondervond Renée Danis vorig jaar op de vrijdag voor Pasen. Ze wilde een bedrag aan haar op kamers wonende dochter Romee overmaken, die acuut op zwart zaad zat. "Het was Goede Vrijdag, maar het grootste deel van Nederland is dan gewoon aan het werk. Ook verscheen er geen waarschuwende pop-up die meldde dat er die dag geen spoedoverboekingen mogelijk waren", herinnert Danis zich.

Na 1,5 uur was er echter nog niets afgeschreven. Een telefoontje naar de servicedesk bracht uitsluitsel. "Goede Vrijdag bleek een feestdag, dus geen spoedoverboeking. Op dinsdag zou het bedrag overgemaakt worden." De opdracht annuleren kon niet meer: "En er werd 5,50 euro aan onkosten in rekening gebracht! Voor de traagste spoedoverboeking ooit."

Internetbankieren Als je je eigen financiën beheert via internetbankieren, dan is snel overmaken van geld een fluitje van een cent. Inloggen, bedrag, betalingskenmerk en ontvanger noteren en vervolgens het vakje 'Spoed' aanvinken. Kees Nanninga, woordvoerder Rabobank: "De klant kan een spoedoverboeking aanleveren via internetbankieren, maar kan ook terecht bij de balie. En het is mogelijk telefonisch een spoedoverboeking te doen."

Zowel zakenmensen als particulieren gebruiken deze financiële transactiemogelijkheid. Nanninga: "Zakelijke klanten zetten het in voor betalingen van onroerend goed en andere notariële transacties. Ook voor betaling van belasting, premies, aflossing of salaris. Particulieren gebruiken deze manier eerder voor aankoop van roerende zaken: auto's, boten en caravans. Bij een spoedbetaling gaat het gemiddeld om grotere bedragen dan bij reguliere betalingen."

ING Bij veel banken is spoedbetaling via internet mogelijk, maar niet bij ING. Want, zegt de bank, betalingen naar een begunstigde bij een andere bank verricht vóór 14.00 uur komen toch al dezelfde dag aan. Ronald van Buuren, woordvoerder van ING, legt uit: "Voor een spoedoverboeking bij ING ga je naar een kantoor waar ze een kas hebben. De klant moet er dan aan denken zijn betaalpas mee te nemen. Bij de balie geeft de klant het rekeningnummer waar het bedrag naar overgeboekt moet worden. Dan ziet hij meteen dat de transactie wordt uitgevoerd."

Deze spoedklus van ING kost 8 euro. Dit bedrag wordt afgeschreven van de betaalrekening van de klant. Waarom die kosten? ING en andere banken hebben voor dergelijke snelle transacties een speciaal systeem opgezet. Kosten van een spoedbetaling via internet variëren van 2,20 tot 5,50 euro. Ondanks dat speciale systeem kunnen er toch zaken mislopen. Zo is een spoedoverboeking naar een spaar- of beleggingsrekening niet mogelijk. Net als een overschrijving naar bepaalde kleine banken, zoals FGH Bank of Volkswagen Bank. Een spoedbetaling kan alleen van en naar Nederlandse betaalrekeningen.

Oh ja, er is ook een maximum verbonden aan deze snelle manier van betalen. Wie meer wil overmaken dan 999.990 euro zal dat op een andere manier moeten doen. 2 spoedklusjes van een half miljoen dan maar?

Reageren? geld@depersdienst.nl