Nieuws Actueel

Sponsorreclame op rotonde Emmalaan valt verkeerd

René Cazander | Foto: Ruud Voest 7 januari 2016

Sponsorreclameemmalaan1065

Stichting Wilhelminapark en omwonenden zijn ontstemd over de plaatsing van vier reclameborden op de rotonde in de sjieke Utrechtse Emmalaan, waar ook een kolossale 160 jaar oude beuk staat, zo bericht het AD donderdag.

De borden zijn van makelaarskantoor WVO, dat onder meer een vestiging aan de Jan van Scorelstraat heeft. Het kantoor sponsort de rotonde voor vijf jaar.

De stichting Wilhelminapark, die het karakter, de sfeer en de kwaliteit van het park in Utrecht-Oost probeert te borgen, is er niet blij mee en heeft de gemeente om opheldering gevraagd. Advocaat Bernard Tomlow, die vanuit zijn kantoor op de reclameborden uitkijkt, is veel harder in zijn oordeel. "Welke idioot verzint zoiets? Dit is toch heiligschennis! Werkelijk van de zotte. Dit gaat een grens over.''

Volgens Michiel Wijn van de stichting Wilhelminapark werkt de reclame juist in het nadeel van het betreffende makelaarskantoor. ,,Ik denk dat die zich er in deze buurt niet populair mee maakt.''

Zomer vorig jaar heeft Utrecht 47 rotondes in de stad in de aanbieding gedaan. Tien hiervan zijn geadopteerd. Op zes andere ligt een optie. Het sponsorgeld gaat naar het onderhoud van de rotondes.

Naast die met de 160 jaar oude en dode beuk op de Emmalaan is ook de rotonde Maliebaan-Museumlaan deze week geadopteerd. Door advocaten aan de Emmalaan.

Mede-eigenaar Bernard Muysson van WVO-makelaars betreurt de commotie. "Ik denk dat de stichting bij de gemeente moet zijn. Wij zijn een kantoor in het Wilhelminapark. Dus als daar een bordje mag komen, dan toch ons bordje. Met ons geld kunnen ze mooi proberen de oude beuk overeind te houden.''

Banieren

Advocaat Tomlow heeft zelf bij zijn kantoor grote banieren (vlaggen) met de naam van zijn kantoor erop wapperen. Tasten die het beeld van het monumentale park dan niet aan? ,,Deze vraag geeft precies aan waar de grens ligt. Deze banieren hebben een functie. Die verwacht je bij dit kantoor. Die ontsieren de omgeving niet,'' verdedigt hij zich.

De gemeente wijst erop dat de reclameborden op de rotondes aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Als ze er staan, gaat de gemeente ze controleren.

"Als er klachten over komen, nemen we contact op met de melder. Dat gaan we ook doen bij de Emmalaan,'' aldus een woordvoerder.