Nieuws Actueel

Spontaniteit en creativiteit weggeorganiseerd

Rik Nizet 16 april 2014

Bureaucratie is doorgeslagen. Veel mensen werken in organisaties die gebaseerd zijn op structuren die controle en beheersen centraal stellen. Deze organisaties hangen aan elkaar van allerlei managementmodellen, tools, formulieren, functioneringscycli en afdelingsgrenzen. Standaardisering en stramien zijn gemeengoed en dat maakt de organisatie stroef en futloos. Medewerkers krijgen steeds meer moeite om er te werken op de wijze waarop ze geacht worden te werken. Spontaniteit en creativiteit zijn weggeorganiseerd, zo beweert workshoporganisatie The Wave. Om dit patroon te doorbreken heeft The Wave het Nieuw Normaal Organiseren in het leven geroepen. Dit gaat ten koste van flexibiliteit en vernieuwing. Tegenzin en frustratie steken de kop op. Met alle gevolgen van dien: de betrokkenheid neemt af, het verzuim neemt toe en de productiviteit daalt. En zo niet nog belangrijker: de energie en het werkplezier verdwijnen!

MensgerichtVeel mensen verlangen sterk naar dynamische, mensgerichtere organisatievormen. Recent onderzoek wijst uit dat organisaties, die in deze tijd succesvol zijn, werken op die basis. Hun medewerkers krijgen alle ruimte en vertrouwen. Ze werken nauw met elkaar samen vanuit een gezamenlijke gedeelde ambitie. Ze gaan normaal met elkaar om, maken gewoon afspraken met elkaar en nemen hun verantwoordelijkheid. Ze weten goed waar hun organisatie voor staat en welke belangen er spelen. En wat ze er maken, is van elkaar; ze voelen zich mede-eigenaar. Het zijn duurzame organisaties waar de P van People voorop staat.

Flexibele balansHet is de kunst om een flexibele balans te vinden. Een balans die gebaseerd is op sturing door middel van gezamenlijkheid, samenwerking, betrokkenheid en bereidheid. Kortom, op sturing door de mensen zelf en niet door managementmodellen!

Eigenaarschap creërenAls mensen in organisaties meer vrijheid en ruimte krijgen voor initiatieven met daarbij het uitgesproken vertrouwen en de boodschap dat ze het goed doen, dan gaan ze met plezier naar hun werk. Als mensen met elkaar onderzoeken wat hun collectieve ambitie is en actief samenwerken aan ideeën voor verbetering van resultaten, dan creëer je daarmee eigenaarschap. Het gevoel dat wat je samen maakt ook van jou is. Dit brengt energie in een organisatie, het zorgt voor verbondenheid en binding met elkaar en de klant waarvoor je het uiteindelijk doet. Maar niet alleen de betrokkenheid en het werkplezier van de medewerkers nemen toe ook de resultaten die deze organisaties boeken op efficiency, productiviteit, kwaliteit en innovatie zijn beter.

ProeverijenVoor mensen die gewoon normaal willen organiseren, en daarbij niet gehinderd willen worden door de vele in gebruik zijnde managementmodellen die hulpeloosheid aanleren en eigen initiatief blokkeren, houdt The Wave 'proeverijen' over het Nieuw Normaal Organiseren. Tijdens deze inspiratiebijeenkomsten ervaar je wat de kracht is van een collectieve ambitie, teamwerk en co-creatie en sterke individuen; en wat dat kan betekenen voor jou en jouw organisatie.

De proeverijen vinden plaats op 13 mei, 19 juni, 25 september en 30 oktober van 16.00 - 19.00 uur in de Raadzaal van het oude Gemeentehuis van Cothen, Dorpsstraat 30a, 3945 BL Cothen.