Nieuws Actueel

Sportschoolhouder Frans Berghuis begint ‘microbierbrouwerij’ in Goor

Van onze redactie 18 juni 2015

Frans berghuis frans nikkels

Op het bedrijvenpark Zenkeldamshoek bij Goor begint Frans Berghuis binnenkort met zijn ‘microbierbrouwerij’ en een proeflokaal op 30 vierkante meter. Inderdaad, Frans Berghuis (52) start klein, maar kan in dezelfde unit beneden en op de eerste verdieping flink uitbreiden. Maar eerst maar eens zien hoe het gaat. „Het was een lange weg om te komen waar ik nu ben, het was bloed, zweet en tranen. Ik denk dat ik over een anderhalf jaar weet of dit mijn ding is. Wat zeker is is dat ambachtelijk gebrouwen speciaalbier booming business is. Dit is het juiste tijdstip om in te stappen”, zegt de Markeloër aan de kleine bar van de brouwerij annex het proeflokaal.

Aktetas vol bierBerghuis herinnert zich hoe hij een jaar geleden met een ‘aktetas vol bier’ het gemeentehuis inliep om ambtenaren kond te doen van zijn plan een bierbrouwerij te beginnen en om ze bier te laten proeven. „Ze snapten er eerst niks van. Ze dachten aan een omvang als Grolsch, maar ik ging voor een kleine tot middelgrote brouwerij. Toen dat duidelijk was hebben ze me goed geholpen bij het vinden van huisvesting.”

Opvallende combiEigenaar van een fitnesscentrum (Body Fitness Centre Markelo) én een bierbrouwerij, de combinatie lijkt opvallend, maar is het bij nadere beschouwing niet. Als sportschoolhouder reist hij regelmatig naar Californië om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fitness. Bovendien woont een deel van zijn familie daar. „Als ze me meenamen uit eten kwamen we meestal terecht bij een kleine speciaalbierbrouwerij met een proeflokaal waar je gezellig kunt zitten. Ik was onder de indruk: dat kennen we in Nederland niet. Waarom hier niet?”

Terug uit Amerika rijpt het idee zelf bier te gaan brouwen. Maar Frans Berghuis durft die stap niet alleen te zetten. In september 2013 komt hij in contact met een brouwer in Los Angeles die op ambachtelijke wijze bier produceert. Ze gaan samenwerken. Berghuis besluit ook stages te lopen bij ambachtelijke brouwerijen in Noord-Holland en Raalte om het brouwen onder de knie te krijgen.

MaraakelsHet eind, of beter het begin, van het liedje is dat vorige maand de eerste 1.000 liter Maraakels Kanjerbier naar Californische receptuur aan afnemers is uitgeleverd en dat het eerste vat is aangeslagen. Binnenkort volgt de tweede 1.000 liter ambachtelijk blond bier. De Markeloër omschrijft het Maraakels Kanjerbier met een alcoholpercentage van 6,5 procent als ‘heel vol bier met een goede hopsmaak en een sterk karakter’. „Het is geen evenementenbier dat je zo even achterover tikt.” Het Maraakels Kanjerbier is in verschillende horecazaken verkrijgbaar. Ook bestaat de mogelijkheid dat de horeca het verkoopt met een eigen vignet als speciaalbier van het huis. In zijn proeflokaal kan hij horecaondernemers uitnodigen en tekst en uitleg geven over het brouwproces. Maar wie bijvoorbeeld z’n verjaardag in het proeflokaal wil vieren kan er ook terecht.

In zijn microbrouwerij kan Frans Berghuis maximaal 100 liter bier per keer brouwen. Grotere partijen worden gebrouwen in Raalte waar hij stage heeft gelopen. Hij vertelt over een palletstelling die uit de vroegere Coberco- kaasfabriek in zijn woonplaats komt. „Als ik die vol kan krijgen, je praat over 36.000 flesjes, dan ben ik op de goede weg. Dan kan ik naar investeerders toe om uit breiden. Dat is de toekomst.”

Foto: Frans Nikkels