Nieuws Actueel

Spyker krijgt uitstel van betaling

Martijn Vervest 2 december 2014

Sportwagenbouwer Spyker heeft van de rechtbank Midden-Nederland uitstel van betaling gekregen. Dat maakte de noodlijdende onderneming dinsdag bekend.

Lees ook

Succes: Interview met Victor MullerSpyker hoeft pand niet uitSpyker vangt bot bij rechterGeen onderkomen meer voor SpykerSpyker binnen 7 dagen dakloos

Volgens het bedrijf wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe kredietfaciliteit van externe financiers om de financiële problemen te kunnen oplossen. De geldschieters zouden bereid zijn om per direct nieuw geld in de onderneming te steken, zodat aan alle verplichtingen, zoals het betalen van salarissen, kan worden voldaan.HerstructureringsplanVolgens Spyker-directeur Victor Muller heeft het bedrijf het afgelopen jaar hard gewerkt aan een herstructureringsplan. Hij verwacht dat de kernactiviteiten van het bedrijf gewoon kunnen worden doorgezet, nu de schuldeisers tijdelijk op afstand gehouden worden. "Wij denken hier sterker uit te komen als een innovatiever bedrijf en zijn goed gepositioneerd om te kunnen groeien en winst te maken", aldus Muller.DochterondernemeringDe problemen voor het bedrijf stapelen zich al tijden op. Een maand geleden kreeg dochteronderneming Spyker Events & Branding, de vennootschap waar in het verleden onder meer het formule 1-team van Spyker was ondergebracht, al uitstel van betaling. Daarnaast oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vorige maand in een kort geding dat Spyker zijn fabriek in Zeewolde binnen zeven dagen leeg moest opleveren. Dat wist Muller op het laatste moment te voorkomen. Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld.SaabHet bedrijf baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter uit op een mislukking en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen. Spyker probeerde vervolgens nog een schadevergoeding van 3 miljard dollar los te krijgen bij GM voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium. Maar deze claim werd onlangs in hoger beroep afgewezen.