Nieuws Actueel

Squalan: Een gave huid dankzij suikerriet

Lotte Grimberg 28 oktober 2014

Squalan is, volgens de bedenkers, hét middel voor de gevoelige huid. "De cosmeticaproducten op de markt zitten vol met ingrediënten voor een betere houdbaarheid, dat is gewoon allemaal troep. Wij wilden een puur product maken", aldus Monique Hugen, die samen met Leslie van der Meijden bedenker is van Squalan.

Na een jarenlange zoektocht naar een product dat geen allergische reactie zou oproepen, besloten de vriendinnen Hugen en Van der Meijden zelf een puur cosmeticaproduct op de markt te brengen. Met als het gevolg het ontstaan van Squalan. Het gebruikte ingrediënt squaleen moet de huid soepel houden.

'Het product voor de gevoelige huid', slechts een slimme marketing term of meer?"Tuurlijk is het slimme marketing, maar het is ook de waarheid. Zelf heb ik de gevoeligste huid die er bestaat. Op alle producten reageer ik allergisch. Behalve op Squalan, omdat het ingrediënt squaleen een huideigen stof is. De kans op een allergische reactie is hierdoor heel erg klein. Het is daarom een product voor iedereen; van baby tot oma."

Olijfolie blijkt vol te zitten met squaleen. Is Squalan dan niet gewoon de dure versie van een fles olijfolie?"Nee. Squaleen kan op drie manieren geproduceerd worden. De eerste manier wordt veel toegepast in Japan en China. Hier halen ze squaleen uit de lever van haaien. Dit is natuurlijk 'not done'. De tweede mogelijkheid is het onttrekken van squaleen uit de olijf. Dus ja, er zit squaleen in olijfolie, maar het nadeel van deze manier is dat de kwaliteit ervan totaal niet stabiel is. Daarom is deze methode ook afgevallen. Uiteindelijk hebben we nog een derde manier gevonden om aan squaleen te komen. Namelijk door het persen van suikerriet. Naar onze mening is dit de meeste natuurlijke vorm om aan squaleen te komen, daarom hebben we voor deze methode gekozen."

En hoe staan de zaken ervoor?"Op dit moment zijn we nog in de beginfase. Om het financieel allemaal voor elkaar te krijgen, heb ik een makelaarskantoor erbij. Het is de bedoeling dat we ons vanaf volgend jaar volledig gaan richten op Squalan. En gezien de positieve reacties moet dat zeker gaan lukken. Laatst kregen we bijvoorbeeld te horen dat een man met huidkanker Squalan gekocht had. Hij was speciaal teruggegaan naar de winkel om te vertellen dat Squalan het eerste product was, dat hij zonder problemen kon gebruiken."