Nieuws Actueel

Staat blijft rommelhypotheken verkopen

Merlijn Ensing 6 januari 2014

De Nederlandse staat gaat door met de verkoop van de portefeuille Amerikaanse rommelhypotheken van ING. Investeerders kunnen opnieuw met biedingen komen op het restant van het pakket, waarvan bijna de helft al in december door middel van een veiling werd verkocht.

Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie maandag bekend. Het besluit om de verkoop voort te zetten is ingegeven door ,,de voortgaande verbetering op de Amerikaanse huizenmarkt en de grote belangstelling onder investeerders voor de portefeuille.''

De Nederlandse staat schoot in 2009 ING te hulp door 80 procent van het risico op het pakket Amerikaanse hypotheekobligaties, de zogenoemde Alt-A-portefeuille, over te nemen. De obligaties waren door de diepe crisis op de Amerikaanse woningmarkt nauwelijks meer verhandelbaar en vormden voor ING een blok aan het been.

Nu de Amerikaanse woningmarkt herstelt, zijn de garanties niet meer nodig en kan het pakket worden verkocht. Vorige maand deed de Staat al een tranche van de hand met een boekwaarde van 5,1 miljard euro. De waarde van de gehele portefeuille bedroeg 11,6 miljard euro. Naar verwachting wordt het verkoopproces binnen een jaar afgerond.