Nieuws Actueel

Staatsloterij heeft geen winnende omzetcijfers

Caroline Spilt 1 mei 2015

Staatslot jackpot grootste

De Staatsloterij heeft vorig jaar voor bijna 35 miljoen euro minder loten verkocht. Daardoor daalde de omzet ten opzichte van 2013 met 4,5 procent naar 737,8 miljoen euro. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Nederlands oudste loterijorganisatie.

De afdracht aan de Staat, via het ministerie van Financiën de enige aandeelhouder, bleef met 82,9 miljoen euro (exclusief vennootschapsbelasting) vrijwel onveranderd.

PrijzengeldDe deelnemers aan de Staatsloterij en Miljoenenspel wonnen gezamenlijk netto 447 miljoen euro. In 2013 werd netto in totaal nog 466,3 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd.

In 2014 werden 28 spelers (multi)miljonair door hun deelname. De grootste winnaar was een abonneespeler uit de provincie Utrecht. Die won tijdens de Oudejaarstrekking op 31 december 30 miljoen euro netto.

In totaal wonnen 250 spelers een bedrag tussen de 100.000 en 1 miljoen euro.

Negatieve berichtgevingVolgens directeur Frans van Steenis werden de resultaten in de tweede helft van 2014 gedrukt 'door negatieve berichtgeving in de media', waardoor de Staatsloterij reputatieschade opliep.

Hij doelt daarbij onder meer op beweringen dat de Staatsloterijtrekking te manipuleren zou zijn. De organisatie schakelde een extern bureau in dat na onderzoek vaststelde dat de loterijsystemen betrouwbaar zijn.

RechtszaakIn een langslepende zaak van de stichting Loterijverlies tegen de Staatsloterij oordeelde de Hoge Raad in januari van dit jaar, dat de Staatsloterij zich in de periode 2000 tot 2008 schuldig heeft gemaakt aan misleiding. De loterij deed volgens het hoogste rechtscollege onder meer misleidende mededelingen over winkansen, het aantal gewonnen prijzen en de hoogte daarvan.