Nieuws Actueel

Stakende vrachtwagenchauffeurs: 'Loonsverhoging? Ho maar'

Jeroen Jansen 7 april 2014

Boze vrachtwagenchauffeurs hebben maandagochtend de poorten van een handvol grote transportondernemingen op slot gedaan. Dat betekent dat enkele honderden vrachtwagens niet kunnen uitrijden, meldt FNV Bondgenoten. Aan de poort is een slot gehangen.

De getroffen ondernemingen zijn onder meer Vos, Sita, Peter Appel en Sent Waninge. De actie vloeit voort uit een langlopend cao-conflict. Volgens een bondswoordvoerder verzamelen truckers zich maandagmiddag op een centrale locatie bij Utrecht.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg liepen half februari vast. De werkgevers wilden niet over de brug komen met loonsverhoging en houden vast aan de nullijn. Dat was voor de vakbonden onacceptabel. Die eisen een 1-jarige cao met een loonsverhoging van 3 procent.

"Steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers zitten zonder werk. Voor wie nog wel werk heeft, wordt alles duurder. Maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in'', klaagt FNV Bondgenoten. "Ondertussen concurreren ze elkaar kapot en is de opdrachtgever de lachende derde.''

De cao voor de sector heeft betrekking op circa 140.000 werknemers, onder wie vrachtwagenchauffeurs en medewerkers van logistieke centra.