Nieuws Actueel

Staking Brink's: 57 van de 58 mensen doen mee

Rik Nizet 15 januari 2015

Vrijwel alle werknemers bij de Rotterdamse vestiging van geldtransporteur Brink's zijn donderdagochtend in staking gegaan. "57 van de 58 mensen die vandaag moesten werken, doen mee'', zei een woordvoerder van vakbond FNV.

De staking houdt in dat geldautomaten in de regio die vanuit de vestiging Rotterdam worden bediend, niet worden bijgevuld en dat geld bij banken niet wordt opgehaald. De dienstverlening voor winkeliers gaat om veiligheidsredenen gewoon door.

EstafettestakingRotterdam is de startplaats voor een estafettestaking, waarbij het stokje na een dag staken wordt doorgegeven aan een andere vestiging van Brink's in Nederland. De geldtransporteur heeft zeven vestigingen. De staking treft vooral Rabobank, Brink's grootste klant, en in beperktere mate ook andere banken.

Sociaal planMet de staking willen vakbonden en werknemers een beter sociaal plan afdwingen voor de collega's die door een grote reorganisatie hun baan verliezen. Het bedrijf wil in de loop van het jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant. De vakbonden willen dat zoveel mogelijk overtollige werknemers bij andere geldtransporteurs worden ondergebracht, maar die geven niet thuis.

Bij welke vestiging van Brink's vrijdag wordt gestaakt, is nog onbekend.

RabobankRabobank vindt het "vervelend'' dat klanten van de bank "hinder kunnen gaan ondervinden'' van de acties, maar gaat ervan uit ,,dat de gekozen actievorm niet leidt tot veel overlast voor onze klanten''. Rabobank hoopt dat de vakbonden en Brink's snel tot een oplossing komen, aldus een verklaring op de website.