Nieuws Actueel

Staking chloorfabriek AkzoNobel

Lotte Grimberg 8 september 2014

Ongeveer 50 medewerkers van de chloorfabriek van AkzoNobel in het Botlekgebied zijn maandagochtend om 6.00 uur begonnen met het afbouwen van de productie. Dat heeft Jelle Loosman, bestuurder bij CNV Vakmensen, maandag gezegd.

LoonsverhogingDe staking in de fabriek, waar in totaal zo'n 90 mensen werken, moet een week gaan duren. Werknemers en vakbonden willen met de productieverlaging de directie dwingen hun eisen in te willigen voor een loonsverhoging van 10 procent. AkzoNobel noemt deze eis onrealistisch en onredelijk, vooral gezien de moeizame situatie in de gehele basischemie die al onder grote druk staat door de hoge energieprijzen in Europa.

Milieurisico'sDe rechtbank in Rotterdam bepaalde vrijdag dat bij de staking de productie niet mag dalen tot onder de 40 procent van de capaciteit in verband met de veiligheid en milieurisico's.

ProductieniveauAkzoNobel had in het kort geding geëist dat de staking zou worden verboden of zou worden ingeperkt tot 5 dagen, maar dit werd door de rechter verworpen. De rechtbank bepaalde echter wel dat het productieniveau van chloor niet mag dalen tot minder dan 40 procent, omdat er dan een verhoogd risico is dat er iets fout gaat. Daarmee ging de rechter akkoord met de eis van AkzoNobel.