Nieuws Actueel

Staking legt Nedcar plat

Van onze redactie 26 juni 2015

Image 5033103

Een woordvoerster van VDL Nedcar bevestigde dat er sinds vrijdagochtend geen auto meer van de band rolt. Werkwilligen zijn naar huis gestuurd. Het waren er te weinig om de productie op gang te houden.

De autofabriek produceert sinds juli vorig jaar Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Dagelijks rollen er in Born zo'n driehonderd auto's van de band.

4000 stakers

Nedcar is een van de bedrijven in de metaalsector waar werknemers vrijdag het werk hebben neergelegd. Volgens een woordvoerder van FNV hadden zich vrijdagochtend meer dan 4000 stakers gemeld, werkzaam bij bedrijven in onder meer de regio Eindhoven/zuidoost-Nederland, Rotterdam/Rijnmond en Haaglanden.

Deze week is de vijfde stakingsweek. Hierna geldt een zomerreces. In september willen de vakbonden weer beginnen met het houden van stakingsacties.

Tientallen bedrijven

Inclusief de mensen die vrijdag meedoen, hebben volgens opgave van FNV circa 12.500 werknemers de afgelopen weken bij tientallen bedrijven gestaakt. In de klein- en grootmetaal werken bij elkaar zo'n 425.000 mensen.

De cao-onderhandelingen in zowel de klein- als de grootmetaal werden respectievelijk in maart en april afgebroken. Vervolgens gingen de werkgevers niet in op het ultimatum van de vakbonden om de eisen alsnog in te willigen. De bonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en willen verder onder meer dat de werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werktijden.