Nieuws Actueel

Staking treft Schiphol

Rik Nizet 8 april 2015

Schiphol bagage 335

Ook op Schiphol moeten reizigers woensdag rekening houden met vertragingen van vluchten die naar of over Frankrijk voeren. Dat heeft een woordvoerder van het luchthavenbedrijf gezegd. Hoeveel vluchten en passagiers daardoor precies worden getroffen, kon hij niet zeggen.

Door een staking van Franse luchtverkeersleiders kunnen maar zes op de tien vluchten door het Franse luchtruim doorgaan. Luchtvaartmaatschappijen moeten omvliegen, met vertragingen tot gevolg. "Wij raden reizigers en afhalers aan van tevoren de meest actuele vluchtinformatie te checken, om onnodig lang wachten te voorkomen", aldus de zegsman. Die waarschuwing blijft nog zeker tot de vroege ochtend van kracht.

TransaviaBij prijsvechter Transavia lopen woensdag enkele tientallen vluchten vanuit Nederland vertraging op. "Eigenlijk hebben alle vluchten naar het zuiden er last van'', zei een woordvoerster. Transavia vliegt onder meer op Zuid-Frankrijk, Spanje, Portugal, de Canarische Eilanden en Marokko. Ook bij KLM gaat het om enkele tientallen vluchten, met name naar Zuid-Europese bestemmingen, aldus een woordvoerder.

ChaosIn Frankrijk zelf heeft de staking tot een chaos geleid. Air France, de Franse zustermaatschappij van KLM en Transavia, heeft noodgedwongen twee derde van zijn korte vluchten vanaf de kleinere Parijse luchthaven Orly laten vervallen. Mede dankzij die ingreep kan het bedrijf het overgrote deel van de veel lucratievere vluchten van de luchthaven Charles de Gaulle naar verre bestemmingen wél laten vertrekken.

De impact van de staking neemt donderdag alleen maar toe. De Franse luchtvaartdienst DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd voor die dag de helft van hun vluchten van en naar Frankrijk uit de dienstregeling te halen. Dat zou in totaal zo'n 2000 vluchten treffen. Ook overvliegend verkeer zal opnieuw last hebben van de vakbondsacties.

Met hun acties willen de Franse luchtverkeersleiders betere werkomstandigheden afdwingen.