Nieuws Actueel

Stapje terug op Wall Street na sterke opmars

Van onze redactie 6 oktober 2015

Image 5311399

De Dow-Jonesindex, met daarin de dertig belangrijkste beursfondsen, stond een dik halfuur voor het slot nog wel 0,1 procent hoger op 16.789 punten. De bredere S&P 500 daarentegen daalde 0,4 procent tot 1978 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,9 procent naar 4741 punten.

De S&P 500 staat daarmee nog altijd meer dan 5 procent hoger dan vorige week maandag. Handelaren in New York spraken van een adempauze na een stevige opmars. Zij wezen verder op de komende kwartaalcijferperiode, die deze week op gang komt in de Verenigde Staten.

Chevron

In de Dow trok chemieconcern DuPont de kar met een winst van ruim 8 procent, ondanks een winstwaarschuwing. Het bedrijf zag zich door onder meer nadelige wisselkoerseffecten gedwongen de prognose voor dit jaar te verlagen, maar maakte ook bekend dat bestuursvoorzitter Ellen Kullman aftreedt.

Olieconcern Chevron behoorde eveneens tot de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met een winst van 3,8 procent. Branchegenoot ExxonMobil won 1,6 procent. Onderaan stonden zorgconcern UnitedHealth en de farmaceuten Merck, Pfizer en Johnson & Johnson, met verliezen van 1,5 tot 3,5 procent.

PepsiCo

Frisdrank- en snackproducent PepsiCo werd afgelopen kwartaal eveneens gehinderd door de relatief dure dollar. Het bedrijf kwam desondanks met beter dan verwachte resultaten, en verhoogde bovendien de winstverwachting voor dit jaar. Dat werd beloond met een koersstijging van 1,5 procent.

De euro was 1,1270 dollar waard, tegen 1,1265 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder en kostte 48,58 dollar. De prijs van een vat Brentolie van 159 liter steeg 5,4 procent tot 51,92 dollar.

EPA