Nieuws Actueel

Starbucks opent deuren op campus Universiteit Twente

ENSCHEDE – Vrijdagmorgen is het zover: dan opent de allereerste Starbucks van Twente haar deuren. Wij namen alvast een kijkje bij het gloednieuwe koffie-café op de Universiteit Twente.

Van onze redactie 13 november 2015

Starbuckswouterborre

De allereerste Starbucks van Twente is klaar om te openen. Vrijdagmorgen om 08.00 uur is het zover, dan vliegen de Frappuccino's en Latte Macchiato's over de toonbank op het campusterrein. Wij namen donderdagmiddag vast een kijkje in de nieuwste Starbucks en stelden bovendien een aantal belangrijke vragen.

Waarom opent Starbucks op de universiteit en niet in de binnenstad van Enschede of Hengelo?Dat komt door het bedrijf dat achter de Starbucks op de UT zit: Albron. Zij zijn een van de Nederlandse licentiehouders van Starbucks en doen vrijwel alleen zaken met ziekenhuizen en scholen. De NS regelt bijvoorbeeld de Starbucks’ op stations, Albron doet de universiteiten en ziekenhuizen. Zij kwamen in contact met de universiteit en zien de binnenstad dus niet als optie. De UT is volgens Albron geschikt omdat de campus een internationale uitstraling heeft. “Dit wordt de ‘coolest place to study”, verzekeren ze.

Is dit nou een echte Starbucks, of een café met Starbucks-bar? ,,Echter dan dit krijg je het niet”, verzekert Joost Homminga van Albron. In Hengelo schonk Thales al eerder Starbucks-koffie, maar dat betrof slechts een espressobar binnen een bedrijf. Een light-versie van Starbucks, heet dat officieel. De vestiging op de universiteit is een Starbucks-café zoals je dat over de hele wereld ziet.

Mag ik wel bij deze Starbucks komen als ik niets met de Universiteit Twente heb? ,,We passen geen deurbeleid toe”, zegt Starbucks-manager Eric Petit van Albron. ,,Dus iedereen is welkom. Maar het café is in eerste instantie bedoeld voor studenten en wetenschappers. Dat blijkt ook wel uit onze openingstijden, maandag tot vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur. Voorlopig gaan we niet in het weekeinde open.”

Gaan ze hier ook een verkeerde naam op mijn koffiebeker schrijven? Reken maar van yes. Het bedrijf past de slimme marketingtruc toe door namen van mensen op hun koffiebeker te schrijven, maar dat bewust met één of twee letters verkeerd te doen. Een truc die enorm veel aandacht genereert op sociale media. ,,We doen het niet bewust, maar jullie Nederlanders hebben gewoon van die lastige namen”, zegt een barmedewerkster op de UT.

De Starbucks op de Universiteit Twente – gebouw Zilverling nabij De Waaier – opent vrijdagmorgen om 08.00 uur de deuren.